ΤΟΠΙΚΑ

Βιωματικές δράσεις γονέων στη Ζαγορά

βιωματικές-δράσεις-γονέων-στη-ζαγορά-285741

Ενημερωτικές παρεμβάσεις της «Πρότασης Ζωής» για την πρόληψη των εξαρτήσεων και τη δημόσια υγεία

Oμάδα γονέων στη Ζαγορά Πηλίου πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού άξονα που αφορά στη διεύρυνση και την εξωστρέφεια.

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη 26 Νοεμβρίου και είχε διάρκεια τέσσερις δίωρες συναντήσεις. Συμμετείχαν 25 άτομα και συντονίστριες ήταν οι Μαρία Μπακατσέλου ψυχολόγος και Γεωργία Πετροπούλου κοινωνιολόγος, στελέχη πρόληψης.

Η «Πρόταση Ζωής» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Μαγνησία από το 1998, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στελεχώνεται από τέσσερις κοινωνικούς επιστήμονες κι έχει πρόεδρο του Δ.Σ. τον Ευθύμιο Ζιγγιρίδη.

Αφορμή για τη συγκρότηση αυτής της ομάδας υπήρξε η ομιλία που έγινε στο ΚΔΑΠ μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς – Μουρεσίου «Ρήγας Φεραίος». Οι γονείς που παρακολούθησαν την ομιλία, τον περασμένο Οκτώβριο, βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα όσα συζητήθηκαν και αιτήθηκαν την περαιτέρω συνεργασία με την «Πρόταση Ζωής» μέσα από την πραγματοποίηση ομάδας για τους γονείς του τόπου τους.

Οι ομάδες γονέων αποτελούν βασικό τρόπο παρέμβασης για την «Πρόταση Ζωής», προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του Κέντρου που είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και η ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Η διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό της «Πρότασης Ζωής», ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα των γονέων κι έτσι ξεκίνησαν οι συναντήσεις με τους γονείς που έγιναν στο φιλόξενο χώρο του ΚΔΑΠ Ζαγοράς .Οι συναντήσεις είχαν βιωματικό χαρακτήρα, δηλαδή οι μητέρες, αντάλλαξαν απόψεις, εξέφρασαν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους για τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις συναντήσεις. Συζητήθηκαν, λοιπόν, οι ανάγκες των παιδιών, τα γνωρίσματα της αυτοεκτίμησης και η ενίσχυσή της, η επικοινωνία στην οικογένεια και η προσέγγιση της ενεργητικής ακρόασης

Η συμμετοχή των γονιών στην ομάδα, υπήρξε μια θετική εμπειρία για τους γονείς, από την οποία αποκόμισαν σημαντικά οφέλη σε σχέση με τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και την οικογένειά τους. Συγκεκριμένα, στις αξιολογήσεις τους μεταξύ άλλων, έγραψαν: «θα πρέπει όλοι οι γονείς να παρακολουθούν τέτοια σεμινάρια γιατί είναι ένας τρόπος να μαθαίνεις από τις εμπειρίες άλλων», «σου ανοίγει τον ορίζοντα και ακούς πράγματα από τους ειδικούς που ίσως να μην τα σκεφτόσουν ποτέ», «μας έβαλε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και να βγάλουμε τα συναισθήματά μας», «έμαθα να ακούω περισσότερο τα μέλη της οικογένειάς μου και να είμαι πιο ήρεμη», «μπορώ να χειριστώ καλύτερα τον εαυτό μου (θυμό, φωνή)», «θα πρότεινα τη συμμετοχή σε ομάδα γονέων της «Πρότασης Ζωής» ανεπιφύλακτα σε όλους τους γονείς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου