ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίο «αντίο» σήμερα σε έναν σπουδαίο δάσκαλο του Βόλου

τελευταίο-αντίο-σήμερα-σε-έναν-σπου-285981

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία ο θάνατος του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Χρήστου Μιλτ. Μηλίτση, στα χέρια του οποίου διδάχτηκαν γενιές και γενιές. Ο Χρήστος Μιλτ. Μηλίτσης απεβίωσε σε ηλικία 96 χρόνων. Μέχρι το τέλος της ζωής του είχε πλήρη διαύγεια, ενώ από τις στήλες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια, προβάλλοντας κυρίως ήθη και έθιμα της Θεσσαλίας.

Ο Χρήστος Μηλίτσης γεννήθηκε στον Μεσενικόλα Kαρδίτσας το 1923. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και τις γυμνασιακές σπουδές στην Καρδίτσα. Στο διάστημα της κατοχής υπηρέτησε στην αντιστασιακή οργάνωση της Ε.Π.O.Ν. Φοίτησε στην Ακαδημία που είχε ιδρύσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) στην Τύρνα. Διορίστηκε αμέσως δάσκαλος στο Μορφοβούνι όπου υπηρέτησε μέχρι το 1944, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαρίσης και στην Πάντειο Σχολή Αθηνών.

Το 1950 πρωτοστάτησε μεταξύ ομάδας προοδευτικών νέων της Καρδίτσας και ίδρυσαν την «Καλλιτεχνική – Λογοτεχνική Ενωση Νέων Καρδίτσας «Ο Απόλλων», της οποίας υπήρξε πρόεδρος, μέχρι της επιστρατεύσεώς του.

Υπηρέτησε ως στρατιωτικός δάσκαλος στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας. Όταν αποστρατεύτηκε τοποθετήθηκε δάσκαλος στο χωριό Ασπρόγεια της B΄ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Λαρίσης αρχικά και σε σχολεία του Νομού Μαγνησίας αργότερα.

Το 1975 προήχθη στον βαθμό του διευθυντή α΄ και μετατέθηκε στην Περιφέρεια Κοζάνης. Μετά από ένα τρίμηνο μετατέθηκε και πάλι στη Μαγνησία. Τοποθετήθηκε αρχικά στο Γραφείο Επιθεώρησης της Γ΄ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας και έπειτα διετέλεσε διευθυντής στα σχολεία 19ο και 24ο από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε.

Για τις υπηρεσίες του στην εκπαίδευση έλαβε συνολικά 26 ηθικές αμοιβές και βραβεία από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, από νομάρχες, επιθεωρητές και από προϊσταμένους άλλων υπηρεσιών.

Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Υπήρξε μόνιμος ανταποκριτής στις αθηναϊκές εφημερίδες «Φιλελεύθερος Κόσμος» και «Θεσσαλικό Μέλλον». Δημοσίευσε μελέτες εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, ιστορικές, εθιμογραφικές και λαογραφικές, βιβλιοκρισίες και κριτικές σε αθηναϊκές και επαρχιακές εφημερίδες και περιοδικά.

Πολλά ήταν, επίσης, τα δημοσιεύματά του και τα άρθρα στις εφημερίδες της Θεσσαλίας, αλλά και στο διαδίκτυο.

Εκτός από τα άρθρα του, είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή βιβλίων. Μερικές από τις εκδόσεις του είναι οι παρακάτω: «Παιδικά Φτερουγίσματα», «Εθνικοί Παλμοί», «Άγραφα»(Α΄ και Β΄ έκδοση) και «Τα Αρματολίκια των Αγράφων». Έχει άλλα που δεν έχουν εκδοθεί, όπως «Συλλογή ποιημάτων», «Λαογραφικά Ανθολογήματα», «Ματωμένα Χρόνια» «Πρότυπα Σχολεία» και «Μόρφωση και Σχολική αγωγή». Τα έργα του τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω: «Ο Εθνικός μας Ποιητής», «Ρήγας Φεραίος», «Λαογραφικές μελέτες για τους Συνοικισμούς Αστρίτσας», «Ανάλυση του Συμποσίου του Πλάτωνος», «Η Φιλική Εταιρεία», «Ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη», «Περιοδεύοντας σε Πορτογαλία και Ισπανία», «Πρότυπα σχολεία», «Το Αγροτικό Σχολείο και τα προβλήματά του», «Για να γνωρίσουμε τον έξω κόσμο-Οδοιπορικό στην Ελβετία», «Αναμνήσεις από τους Αγίους Τόπους», «Περιήγηση στη Σιγκαπούρη», «Περιοδεύοντας στην Αυστραλία, στη χώρα των κοάλα και των καγκουρό».

Είχε τιμηθεί από τον Δήμο Βόλου, τον Σύλλογο Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Λέσχη Καρδιτσιωτών Βόλου και τον Σύλλογο των Αγραφιώτικων Χωριών.

Επίσης οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξεως του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, του σχολικού έτους 1967 – 68, διοργάνωσαν προς τιμήν του εκδήλωση στην οποία του απένειμαν τιμητική πλακέτα.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιωλκού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου