ΤΟΠΙΚΑ

Παλιές παραλείψεις και ΤΕΕ «έκαψαν» τη ΔΕΥΑΜΒ

παλιές-παραλείψεις-και-τεε-έκαψαν-τ-286076

Το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας έκρινε ότι οι τομές, που έκανε το ΤΕΕ Μαγνησίας στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης, ήταν λίγες

Ελλιπής πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ Μαγνησίας και διαδικαστικές παραλείψεις από το 2007 και το 2008 κατά την παραλαβή του έργου ύδρευσης, που εκτέλεσε η ΕΡΓΗΛ, «έκαψαν» τη ΔΕΥΑΜΒ στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, το οποίο απέρριψε αγωγή της επιχείρησης εναντίον της εργολήπτριας εταιρείας. Οι τομές στις οποίες προχώρησε το ΤΕΕ στο πλαίσιο πραγματογνωμοσύνης για να αποδείξει ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν χρωστά στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ επειδή εκτέλεσε έργο μικρότερο από το συμβατικό, κρίθηκαν πολύ λίγες από το δικαστήριο.

Το παραπάνω έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, που απέρριψε την αγωγή της εναντίον της εργολήπτριας εταιρείας ΕΡΓΗΛ, από την οποία αξίωνε ποσό 6,7 εκατ. ευρώ για έργο που δεν είχε εκτελέσει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο σώμα ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης και βάσει του σκεπτικού της απόφασης, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή εναντίον της ΕΡΓΗΛ επικαλούμενο διαδικαστικές παραλείψεις από το 2007 και το 2008 κατά την παραλαβή του έργου ύδρευσης και έκρινε ότι η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο διαπίστωσε απόκλιση του συμβατικού από το πραγματικό έργο, βασίζεται σε πολύ λίγες τομές!

«Αυτό προσβάλλεται απευθείας στον Αρειο Πάγο», ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης για το δεύτερο σκέλος του σκεπτικού της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που αποφάνθηκε επί της αγωγής της ΔΕΥΑΜΒ 18 μήνες μετά τη συζήτησή της.

«Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα του δικαστηρίου και καταρρίπτεται άμεσα. Ως ΤΕΕ ακολουθήσαμε συγκεκριμένο μαθηματικό και στατιστικό μοντέλο. Μπορούμε να τεκμηριώσουμε τη μέθοδό μας. Τυχόν διαφορά στον αριθμό των τομών οδηγεί σε στατιστικό σφάλμα», προσπάθησε να δικαιολογηθεί φανερά ενοχλημένη η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου, Νάνσυ Καπούλα για τις 149 τομές που έκανε κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ.

Οπως είναι γνωστό, η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ είχε κατατεθεί από τη διοίκηση και εξετάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας τον Απρίλιο του 2018. Με την αγωγή της η ΔΕΥΑΜΒ αξίωνε επιστροφή ποσού από την ΕΡΓΗΛ ύψους 6,7 εκατ. ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Η ΔΕΥΑΜΒ συμπεριέλαβε στον φάκελο πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας βάσει της οποίας η εταιρεία, που το 2005 είχε αναλάβει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον Βόλο, έκανε έργο μικρότερο σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της και ως εκ τούτου θα έπρεπε να πληρωθεί μικρότερο ποσό.

Με τη συγκεκριμένη αγωγή η ΔΕΥΑΜΒ επιδίωκε ανατροπή όλης της υπόθεσης ΕΡΓΗΛ, υπέρ της οποίας υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρειου Πάγου για την αποζημίωσή της με ποσό 9,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της «αυτοδίκαιης παραλαβής του έργου» για δήθεν εξωσυμβατικές εργασίες που εκτέλεσε. «Δεν χρωστά η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ», υποστηρίζει η διοίκηση της επιχείρησης.

Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και η ΔΕΥΑΜΒ θα προσβάλλει την απόφαση στον Αρειο Πάγο.

Διώκονται για κακούργημα

Με αφορμή την ενημέρωση για την τύχη της αγωγής της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της επιχείρησης στο διοικητικό συμβούλιο Δημήτρης Τιλελής αναφέρθηκε και στις δικαστικές περιπέτειες των υπαλλήλων.

«Η ΕΡΓΗΛ έχει κάνει εναντίον εννέα εργαζομένων και ενός πολιτικού προσώπου μηνύσεις, γιατί στον έλεγχο που κάναμε στις τομές κατά τη σύσταση επιτροπής για τον έλεγχο του έργου είχαμε διαπιστώσει απόκλιση εργασιών και τότε αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο», ανέφερε ο κ. Τιλελής, σύμφωνα με τον οποίο έχουν ασκηθεί σε βάρος των εργαζομένων διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ψευδείς δηλώσεις και καλούνται να απολογηθούν στον ανακριτή στις 4 και στις 12 Δεκεμβρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου