ΤΟΠΙΚΑ

Ιδρυση νέων ΕΠΑΛ σε Νότιο Πήλιο και Σκιάθο

ιδρυση-νέων-επαλ-σε-νότιο-πήλιο-και-σκι-286115

Διεκδικεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από το νέο σχολικό έτος

Την ίδρυση και λειτουργία δύο νέων Επαγγελματικών Λυκείων στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Σκιάθου διεκδικεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η πρόταση για τις δύο νέες σχολικές μονάδες περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες από τη διεύθυνση μεταβολές που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα myschool προκειμένου να ισχύσουν από το νέο σχολικό έτος.

Θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των Δήμων, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και των άμεσα εμπλεκομένων σχολείων και το σύνολο της πρότασης θα κατατεθεί μεθαύριο Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, το νέο στοιχείο της πρότασης που κατατίθεται φέτος στο Υπουργείο Παιδείας προς έγκριση είναι η δημιουργία νέου Επαγγελματικού Λυκείου στον Δήμο Νοτίου Πηλίου με έδρα την Αργαλαστή. Βάσει έρευνας που έχει εκπονήσει η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας τουλάχιστον 100 μαθητές ανά τριετία είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο με την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο, είτε να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε Επαγγελματικά Λύκεια του Βόλου ή της Αγριάς.

Στο προτεινόμενο υπό ίδρυση Επαγγελματικό Λύκειο προτείνεται η σύσταση δύο τομέων που «απαντούν» στη μακρά παράδοση της περιοχής τόσο στον αγροτικό, όσο και στο ναυτικό τομέα. Συγκεκριμένα προτείνεται η λειτουργία τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με έδρα την Αργαλαστή και η λειτουργία Ναυτιλιακού Τομέα με έδρα στο Τρίκερι, κάτι που συνιστά και πάγιο αίτημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή της περιοχής. Μάλιστα για τον Ναυτιλιακό Τομέα είχε προταθεί η λειτουργία του στο Γυμνάσιο Τρικερίου όπου υπάρχει χώρος φιλοξενίας για τα μαθήματα και εργαστήρια.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διεκδικηθεί η ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικού λυκείου και στη Σκιάθο. Το αίτημα που είχε κατατεθεί και πέρυσι ανανεώνεται μετά τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής. Η νέα σχολική δομή μπορεί να φιλοξενηθεί ως προς τα μαθήματα στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου Σκιάθου, ενώ τα εργαστηριακά μαθήματα θα μπορέσουν να γίνουν στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ που θα ανακατασκευαστεί για να λειτουργήσει ως σχολικό κτίριο ή σε μεταγενέστερο χώρο σε νέο διδακτήριο.

Για την περίπτωση της Σκιάθου και σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του νησιού, προτείνεται να λειτουργήσουν επίσης δύο τομείς, Διοίκησης – Οικονομίας και Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας.

Νέα ειδικότητα και επανιδρύσεις

Την πρόταση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη συμπληρώνει η ίδρυση και λειτουργία νέας ειδικότητας στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας- 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου. Πρόκειται για την ειδικότητα τεχνικός ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικού και αυτοματισμού που θα υπαχθεί στον τομέα Ηλεκτρολογία. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη για τη συγκεκριμένη ειδικότητα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην αγορά εργασίας ενώ διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και μεγάλη ζήτηση από τους ίδιους τους μαθητές.

Η λειτουργία δε της νέας ειδικότητας δεν αναμένεται να επιβαρύνει τον δημόσιο κορβανά καθώς υπάρχει και το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα εργαστήρια για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του.

Τέλος προτείνεται η επανίδρυση του ΓΕΛ Καναλίων το οποίο καταργήθηκε με υπουργική απόφαση το 2011 και έκτοτε λειτουργεί με συνεχείς παρατάσεις, κρατώντας σε καθεστώς ανασφάλειας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. «Το σχολείο αποτελεί πυρήνα πολιτισμού, παιδείας και εκπαίδευσης για την ιστορική περιοχή των Καναλίων», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Επανίδρυση προτείνεται και για τις λυκειακές τάξεις Ευξεινούπολης που επίσης είχαν καταργηθεί το 2011 στο πλαίσιο του… «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση. «Από την Ευξεινούπολη υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που μετακινούνται προς το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να διανύουν ακόμη και δυόμιση χιλιόμετρα με τα πόδια για να πάνε σχολείο. Στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές και επιπλέον υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν λυκειακές τάξεις χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου