ΤΟΠΙΚΑ

Ευ. Βενιζέλος: Τα διδάγματα της κρίσης δεν καταγράφηκαν στο σώμα του νέου Συντάγματος

ευ-βενιζέλος-τα-διδάγματα-της-κρίσης-δ-286575

Την επισήμανση ότι τα διδάγματα της κρίσης, η ανάγκη να υπάρχει δημοσιονομική επαγρύπνηση και επίγνωση για να μην ξαναγλιστρήσουμε σε κατάσταση κρίσης, δεν καταγράφηκαν στο σώμα του Συντάγματος έκανε σε δηλώσεις του σήμερα από τον Βόλο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος συμμετέχει ως ομιλητής στο διήμερο συνέδριο που συνδιοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στο ξενοδοχείο Volos Palace, το οποίο καλείται να απαντήσει σε επίκαιρα ζητήματα γύρω από το εργατικό δίκαιο και για το εάν αυτό αποτελεί μοχλό ανάπτυξης ή οπισθοδρόμησης.

Ειδικότερα, αναφορικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως: «Μείναμε στα κλασικά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευθύνη υπουργών, ψήφος των εκτός επικρατείας πολιτών. Υπήρξαν κάποια βήματα, όπως το εγγυημένο εισόδημα, το οποίο ούτως η άλλως προβλέπεται και συνάγεται από το ισχύων σύνταγμα. Ευτυχώς θα έλεγα, δεν θίχτηκαν οι μεγάλες καινοτομίες αναθεώρησης του 2001 κυρίως ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Άλλωστε γύρω από τα θέματα αυτά υπάρχουν κανόνες του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου, υπάρχει η ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και έτσι υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύεται και το εθνικό σύνταγμα» σημείωσε.

Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος υπογράμμισε είπε ότι το συνέδριο καλείται να λύσει σύγχρονα προβλήματα που αφορούν το στενό πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του συνεδρίου ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Παράλληλα, ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας στο Κοινωνικό Κράτος, είπε ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι το αιχμής για το μέλλον του ασφαλιστικού αφού η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ ενώ έχει μπροστά της και την πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά δυόμισι χιλιάδων συνταξιούχων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής εργατικού δικαίου ΑΠΘ Ιωάννης Κουκιάδης επισήμανε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλα προβλήματα ανισότητας και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα είναι να αποφευχθεί η προστασία με νέους όρους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου