ΤΟΠΙΚΑ

Σε ετοιμότητα για αποστολή στην Αλβανία οι εθελοντές της Ε.Ο.Δ. Μαγνησίας

σε-ετοιμότητα-για-αποστολή-στην-αλβαν-288036

Περιμένουν το πράσινο φως για να ενισχύσουν τα σωστικά συνεργεία

Σε αναμονή για συνδρομή στον δοκιμαζόμενο από τον σεισμό λαό της Αλβανίας βρίσκονται οι εθελοντές του παραρτήματος Μαγνησίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ). Η ΕΟΔ περιμένει το πράσινο φως της πρεσβείας της Αλβανίας για να βοηθήσει στις έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια υπό τις διαταγές των κρατικών φορέων και του ΟΗΕ.

Ο απολογισμός του φονικού σεισμού στην Αλβανία είναι τραγικός, καθώς αριθμεί τουλάχιστον 28 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και πολλούς εγκλωβισμένους στα ισοπεδωμένα κτίρια. Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στα Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.

«Είμαστε σε ετοιμότητα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του παρατήματος Μαγνησίας και διευθυντής εκπαίδευσης Χάρης Παπαμαρκάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι η πρώτη γενική αποστολή της ΕΟΔ θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 εθελοντές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι από τη Μαγνησία.

«Ηδη το κλιμάκιό μας στην Κέρκυρα συνδράμει την ΕΜΑΚ, η οποία μετέβη στην Αλβανία προχθές», είπε ο ίδιος. Η ΕΜΑΚ έχει ήδη απεγκλωβίσει τρεις ανθρώπους.

Οι εθελοντές από τη Μαγνησία, που βρίσκονται σε ετοιμότητα, έχουν ειδικότητα οι δύο στις πρώτες βοήθειες και οι άλλοι δύο στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Η ΕΟΔ συμβάλλει πάντοτε με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εχει βοηθήσει τους σεισμόπληκτους της Αϊτής και του Σουδάν, ενώ έχει συνδράμει με αποστολές στη Σερβία και την Ινδονησία.

Η ΕΟΔ διαθέτει το τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών, στο οποίο εντάσσονται η δασοπυρόσβεση και οι μαζικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί και οι πλημμύρες.

«Τα μέλη μας εκπαιδεύονται από πιστοποιημένους φορείς, στα πρότυπα που ορίζει ο ΟΗΕ», επισημαίνει ο ίδιος.

Στη Μαγνησία το τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών αριθμεί συνολικά 25 εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων. Εχει ομάδες, που εισχωρούν στα ερείπια, πρώτων βοηθειών, έρευνας, ενώ διαθέτει σημαντικό εξοπλισμό για να εντοπίζει εγκλωβισμένους, όπως γεώφωνα, επίγεια ραντάρ κ.ά.

Ακόμη, διαθέτει ομάδες που στελεχώνουν τα κέντρα επικοινωνιών, ενώ αντίστοιχο τμήμα αναλαμβάνει την αντιμετώπιση πλημμυρισμένων περιοχών.

Οι εθελοντές έχουν συμμετάσχει σε παγκόσμια αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων. Ειδικά για τους σεισμούς έχουν εκπαιδευτεί βάσει του πρωτόκολλου του ΟΗΕ και σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ.

«Είμαστε πάντοτε στη διάθεση των κρατικών φορέων να συνδράμουμε επικουρικά στις ομάδες άμεσης επέμβασης του κρατικού μηχανισμού, σύμφωνα με την εκπαίδευση που έχουμε, στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της σοβαρότητας που μας διακρίνει ως ομάδα», προσθέτει ο κ. Παπαμαρκάκης.

Η ΕΟΔ Μαγνησίας ιδρύθηκε το 2001 και λειτουργεί από το 2003 ως μέλος της Πολιτικής Προστασίας, συνεργαζόμενη με όλους τους κρατικούς φορείς και με την Πολεμική Αεροπορία, με την οποία μάλιστα πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη άσκηση στον Παγασητικό Κόλπο.

Αυτήν την περίοδο έχει σε εξέλιξη το βασικό σχολείο εκπαίδευσης νέων διασωστών, στο οποίο συμμετέχουν 17 υποψήφιοι διασώστες, που θα ενταχθούν στο δυναμικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης όταν ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση και την προκεχωρημένη σε οποιοδήποτε τμήμα της ομάδας επιλέξουν. Το παράρτημα Μαγνησίας της ΕΟΔ αριθμεί στον Βόλο 50 ενεργά μέλη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου