ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφιακά μέσα και στο… χωράφι

ψηφιακά-μέσα-και-στο-χωράφι-288259

Η χρήση των νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα θέμα χθεσινής ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα, με τα κομπιούτερ και τους αισθητήρες υψηλής ευκρίνειας να αποτελούν πλέον σύμμαχο για πολλούς καλλιεργητές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα την «Προώθηση της υπολογιστικής σκέψης και επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση ενηλίκων στο πεδίο της αγροδιατροφικής παραγωγής».

Η διοργάνωση, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ACTiFE», είχε ως στόχο την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, ερευνητών, φοιτητών, αγροτών, αλλά και επαγγελματιών γενικότερα του αγροδιατροφικού κλάδου, για τις πολλαπλές χρήσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και τη σημασία τους όχι μόνο στο χωράφι, αλλά και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιεί η ομάδα ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ομάδα ΤΑΛΟΣ. Στο διετές πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε εταίροι συνολικά, δύο από Ελλάδα, ένας από Ιρλανδία όπου κατατέθηκε, ένας εκπαιδευτικός φορέας από την Ισπανία και ένας από την Ιταλία.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος, ο Χαράλαμπος Σαμαντζής, συντονιστής ευρωπαϊκών δράσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Το πρόγραμμα έχει στόχο να βοηθήσει εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους που ασχολούνται στον αγροδιατροφικό τομέα να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους».

Η χρήση νέων τεχνολογιών αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες, οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα επιχειρηματική ή να βελτιώσουν την ήδη υπάρχουσα. Παράλληλα είναι χρήσιμο εργαλείο για την βελτίωση της παραγωγής και τον διαρκή έλεγχο της καλλιεργητικής διαδικασίας, βελτιώνοντας, ουσιαστικά, το ίδιο το προϊόν.

Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι οι εταίροι να αναπτύξουν κοινά εκπαιδευτικά εργαλεία με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με τον κ. Σαμαντζή να υπογραμμίζει ότι «η ψηφιακή τεχνολογία είναι μονόδρομος και έχει εφαρμογή παντού, ακόμη και στο χωράφι, το θερμοκήπιο, την καλλιέργεια, παντού. Προσφέρει πολλά οφέλη, που τα επιζητεί ο κόσμος» είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου