ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική έρευνα για εκπαιδευτικό που ασκεί εμπορική δραστηριότητα

εισαγγελική-έρευνα-για-εκπαιδευτικό-288537

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Βόλου για εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόλο. Ο καθηγητής φέρεται τον Οκτώβριο του 2018 να δήλωσε ψευδώς ότι δεν ασκεί εμπορική δραστηριότητα και σε βάρος του έχει κινηθεί ήδη πειθαρχική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διερευνηθεί, εάν έχουν διαπραχτεί τα αδικήματα της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης και της παράβασης καθήκοντος.

Η Εισαγγελία Βόλου έχει ζητήσει να επισυναφθεί στην προκαταρκτική και το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής έχει ήδη κληθεί σε απολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας από τις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Ο εκπαιδευτικός θα κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση στον πταισματοδίκη Βόλου, που ανατέθηκε να διεκπεραιωθεί η προκαταρκτική εξέταση.

Επισημαίνεται ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας απαγορεύει την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων. Δεν επιτρέπει ακόμη και σε έναν υπάλληλο του Δημοσίου που είναι αρχιτέκτονας να παρέχει υπηρεσίες σε ιδιώτη, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση, αν λάβει ειδική άδεια από το υπηρεσιακό συμβούλιο δημοσίων υπαλλήλων, εφόσον αυτό κρίνει ότι δεν προκαλεί βλάβη στα συμφέροντα της υπηρεσίας.

Για τον κλάδο των εκπαιδευτικών υπάρχει επίσης ασυμβίβαστο μεταξύ της άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων με την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας. Οι πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται μπορεί να είναι ακόμη και απόλυση, ανάλογα με την έκταση της πειθαρχικής παράβασης και τη βαρύτητά της. Πέραν αυτών, υπάρχουν ευθύνες και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως τα προαναφερόμενα που είναι υπό διερεύνηση.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου