ΤΟΠΙΚΑ

Εντατικοποίηση εργασίας και εκμετάλλευση καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι του Βόλου

εντατικοποίηση-εργασίας-και-εκμετάλ-288864

Εντατικοποίηση της εργασίας τους και εκμετάλλευση καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι του Βόλου και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας για το θέμα αυτό αναφέρονται τα εξής: «Συνεχίζεται η ένταση της εκμετάλλευσης των εμποροϋπαλλήλων με αφορμή την Black Friday. Μετά τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους, την δουλειά τις Κυριακές, τις Λευκές Νύχτες και την πολυδιαφημιζόμενη Black Friday, έρχεται το εορταστικό ωράριο. Ασταμάτητη δουλειά με ολοένα και λιγότερα δικαιώματα, υπερωρίες απλήρωτες, χωρίς ρεπό, Κυριακές, με ελαστικά ωράρια κατά πως βολεύει την εργοδοσία.

Ψάχνουμε στο ημερολόγιο να δούμε μετά από πόσες μέρες είναι αργία, ποια μέρα θα είναι αυτή που θα αξιοποιήσουμε με τις οικογένειές μας, ποια θα είναι αυτή η μέρα που θα ξεκουραστούμε, ποια θα είναι αυτή η μέρα που θα κάνουμε άλλες δουλειές που έχουμε αφήσει πίσω στο σπίτι. Κυρίως οι γυναίκες, που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό στον κλάδο και αντιμετωπίζουν σε πιο οξυμένο βαθμό τις συνέπειες της εντατικοποίησης, όντας επιφορτισμένες πέραν της εργασίας τους και με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών κλπ.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, να δεχτούμε ότι μας προτείνουν για το καλό της επιχείρησης, για να “ξαναζεσταθεί” η αγορά, να αυξηθούν οι τζίροι των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό μας καλούν να μην γκρινιάζουμε, να μην είμαστε απαιτητικοί, πόσο μάλλον τις ημέρες των εορτών, να μην ζητάμε πολλά, να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυθαιρεσίες τις εργοδοσίας όπως το να επιστραφεί από τον εργαζόμενο το δώρο των Χριστουγέννων!

Συνάδελφοι η ανάπτυξη την οποία επικαλούνται δεν είναι για όλους. Τις δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια πρώτα εμείς κι οικογένειές μας τις ζήσαμε και τις ζούμε, εμείς πληρώσαμε την κρίση τους και τώρα συνεχίζουμε να πληρώνουμε την ανάπτυξή τους. Γιατί όταν τα φώτα των εορτών σβήσουν ο εμποροϋπάλληλος δεν θα έχει βάλει τίποτα στην τσέπη.

Το μόνο που θα του μείνει θα είναι σμπαραλιασμένα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, δουλειά τις Κυριακές και οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις που θα πρέπει έγκαιρα να καλύψει.

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να παραιτηθούμε από το να παλεύουμε για μία ζωή καλύτερη, με δικαιώματα, με μισθούς πού να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να παλεύουμε οργανωμένα και συλλογικά για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Αν και έχει γίνει αρκετό πετσόκομμα τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμη εργατική νομοθεσία, κανείς δεν πρέπει να δεχτεί να δουλέψει τσάμπα, μαύρα και εξαντλητικά. Υπάρχουν επιχειρήσεις που θα κάνουν πολύ μεγάλους τζίρους αυτές τις μέρες, και αν μη τι άλλο πρέπει και οι εργαζόμενοι να πάρουν τουλάχιστον αυτά που προβλέπει ο νόμος σε ένσημα και μισθό, αλλά και να υπάρχουνε οι αντίστοιχες ώρες ξεκούρασης και τα ρεπό όπως προβλέπονται.

Συνάδελφοι να μην ανεχθούμε «στη λογική του να “ζεσταθεί η αγορά”, “να κινηθεί η αγορά” να καούμε εμείς. Μία αγορά γεμάτη ανεργία, υποαπασχόληση, απληρωσιά, πενιχρούς μισθούς, τσακισμένα δικαιώματα, πετσοκομμένες συντάξεις και ό,τι άλλο μας έχουν φορτώσει ειδικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το “νέο Ασφαλιστικό” που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σχεδιάζεται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι συντάξεις να μετατραπούν σε αποκλειστική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της συμμετοχής του κράτους. Στόχος τους είναι να παραδώσουν την κοινωνική ασφάλιση σαν ένα ακόμα “φιλέτο” στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να θεωρήσουμε εμείς οι εργαζόμενοι ατομική μας υπόθεση ή επένδυση το δικαίωμά μας στην υγεία, πρόνοια, μητρότητα, σύνταξη.

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους της πόλης μας να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν το σωματείο τους, τον Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας. Μόνο οργανωμένα, συλλογικά με το σωματείο μας μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να αλλάξει η κατάσταση στη ζωή μας σε όφελός μας. Γιατί δικαιούμαστε ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον, αφού εμείς κινούμε τα πάντα, εμείς δημιουργούμε, με τις δικές μας πλάτες χτίζουν παλάτια οι μεγαλέμποροι. Οργάνωση – αγώνας – αντεπίθεση, κοινή πάλη με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για φτηνά προϊόντα όλο το χρόνο και δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε τους συναδέλφους εμποροϋπαλλήλους να μην φοβηθούν, να απευθυνθούν στο σωματείο τους, να καταγγείλουν τον εργοδότη τους σε περίπτωση που μέχρι 21 Δεκέμβρη δεν τους έχει καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων ή το ζητήσει πίσω. Να μην φοβηθούν να καταγγείλουν απλήρωτες υπερωρίες και άσχημες εργασιακές συνθήκες.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

Παλεύουμε για την κάλυψη των δικών μας σύγχρονων αναγκών!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου