ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης λάμβανε τη σύνταξη του νεκρού θείου του επί 5 χρόνια

βολιώτης-λάμβανε-τη-σύνταξη-του-νεκρο-289083

Ποινή φυλάκισης επτά μηνών επέβαλε το δικαστήριο, μετατρέποντας την κατηγορία σε πλημμεληματικού χαρακτήρα

Εισέπραττε κανονικά τη σύνταξη του αποβιώσαντος θείου του επί επτά ολόκληρα χρόνια! Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας συζητήθηκε χθες κατ’ έφεση απίστευτη υπόθεση υπεξαίρεσης.

Κατηγορούμενος ήταν 75χρονος Βολιώτης, ο οποίος εισέπραξε παράνομα συνολικό ποσό 83.000 ευρώ από σύνταξη, που δεν δικαιούταν.

Ωστόσο, σε εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα η κατηγορία μετατράπηκε από κακουργηματικού χαρακτήρα σε πλημμεληματικού, καθώς το ποσό ήταν κάτω των 120.000 ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις, που προέκυπταν.

Η ποινή φυλάκισης, που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, είναι μόλις επτά μηνών, από τέσσερα χρόνια φυλάκισης μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως που είχε επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας πρωτόδικα.

Το δικαστήριο δέχτηκε παραγραφή μερικότερων πράξεων. Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ήταν ο Γιάννης Διαμαντής.

Συγκεκριμένα, ο 75χρονος κατηγορούταν ότι εισέπραττε παρανόμως σύνταξη από το 2005 έως το 2012. Λάμβανε τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού, του οποίου ήταν δικαιούχος από τον θείο του. Επαιρνε, λοιπόν, τη σύνταξη νόμιμα όσο ο συγγενής του ήταν εν ζωή. Οταν πέθανε, όμως, αμέλησε να ενημερώσει το Δημόσιο και συνέχισε να καρπώνεται τη σύνταξη, ενώ απαγορεύεται.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του επισήμανε ότι η πλάνη του δημοσίου τελέστηκε άπαξ, όταν ο κατηγορούμενος δεν ενημέρωσε για τον θάνατο του θείο του. Δεν τελούταν κάθε φορά που λάμβανε τα χρήματα, είπε. Υπέβαλε ενστάσεις και το δικαστήριο δέχτηκε την παραγραφή μερικότερων πράξεων.

Ετσι, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση ποσού 83.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, ενώ αρχικώς κατηγορούταν για υπεξαίρεση ποσού 123.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Επισημαίνεται ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο μετά από έλεγχο στα απογραφικά στοιχεία που έγινε σε όλους τους μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς το 2012 με αφορμή την οικονομική κρίση και τα ελλείμματα που υπήρχαν. Ο έλεγχος είχε βγάλει τότε λαβράκια. Παντού στην Ελλάδα εντοπίστηκε η λήψη χιλιάδων παράνομων συντάξεων. Η διασταύρωση είχε εντοπίσει τουλάχιστον 45.000 μη νόμιμες συντάξεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου