ΤΟΠΙΚΑ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαντά σε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου

το-υπουργείο-περιβάλλοντος-απαντά-σε-290488

Αναλυτικό απολογισμό όσων έχουν γίνει απέστειλε η γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Επίσημη απάντηση με τις ενέργειες που έχουν γίνει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έλαβαν χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Την απάντηση υπογράφει η γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο είχε απευθυνθεί το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα είχε προχωρήσει σε κατάληψη και έλαβε μέρος στο μαθητικό συλλαλητήριο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η επιστολή των μαθητών, που απευθυνόταν στον υπουργό Περιβάλλοντος, δεν έμεινε αναπάντητη. Χθες η διεύθυνση του σχολείου έλαβε επίσημο απαντητικό έγγραφο από τη γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων με την παράκληση «να προωθηθεί στο 15μελές του Μουσικού Σχολείου Βόλου».

Στην απάντηση η γενική γραμματεία αναφέρεται στο σύνολο των ενεργειών που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της καταγραφής και αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στα πέντε σημεία της απάντησης, «οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το 2018 και μέχρι σήμερα διενήργησαν αιφνίδιους ελέγχους σε δραστηριότητες της περιοχής, κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπάγγελτα, ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες, προκειμένου να διερευνηθούν ζητήματα αερίων εκπομπών που ενδεχομένως σχετίζονται με το πρόβλημα δυσοσμίας στην περιοχή του Βόλου και βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ειδικά για την ΑΓΕΤ το υπουργείο ενημερώνει ότι «το 2018 πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική επιθεώρηση από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητριών περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων, για τον έλεγχο της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία αντιπροσωπευτικού δείγματος εναλλακτικού καυσίμου (RDF), που χρησιμοποιούνταν την ώρα εκείνη. Το δείγμα λήφθηκε από διαπιστευμένο εργαστήριο, παρουσία των επιθεωρητριών. Κατά την ώρα της παραπάνω δειγματοληψίας, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» διενεργούσε παράλληλα μετρήσεις αέριων ρύπων, προερχόμενων από την καύση του εναλλακτικού καυσίμου και συγκεκριμένα μετρήσεις PCDDs/PCDFs. Σύμφωνα με την από 15/11/2018 τελική έκθεση ελέγχου, την οποία συνυπέγραψαν οι επιθεωρήτριες περιβάλλοντος, κατά τον παραπάνω έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκαν από την εταιρεία οι όροι της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), που αφορούσαν στην καύση εναλλακτικού καυσίμου».

Σημειώνει ακόμη ότι «για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην πόλη του Βόλου, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Σαμαρά, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, η προϊσταμένη του ΣΕΒΕ του ΥΠΕΝ, επιθεωρήτριες περιβάλλοντος του ΣΕΒΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΕ Μαγνησίας. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το ΑΠΘ για την τοποθέτηση δειγματοληπτών στην πόλη του Βόλου, στα σημεία που εντοπίζονται οι οσμές, στο πλαίσιο 12μήνου προγράμματος, προκειμένου, βάσει χημικών αναλύσεων δειγμάτων αέρα, να εντοπιστούν οι ύποπτες δύσοσμες χημικές ενώσεις. Επίσης αποφασίστηκε ότι το ΚΕΠΠΕ Μαγνησίας σε συνεργασία με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΣΕΒΕ θα διενεργήσουν αυτοψίες σε δραστηριότητες της περιοχής με επιτόπια διενέργεια μετρήσεων, ώστε αξιοποιώντας και τα αποτελέσματα του προγράμματος να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές δυσοσμίας και ακολούθως να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Στις περιπτώσεις που προκύψουν ζητήματα, τα οποία δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες αποφάσεις- εγκρίσεις, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εξεταστούν και εφόσον κρίνεται αναγκαίο να τεθούν πρόσθετοι αυστηρότεροι όροι ή και να ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Για τους ελέγχους το υπουργείο ενημερώνει «στο υπό εκπόνηση πρόγραμμα τακτικών επιθεωρήσεων για την περίοδο 2020 – 2021, θα ληφθούν υπόψη οι εγκαταστάσεις της περιοχής, που λόγω της παραγωγικής τους διαδικασίας είναι δυνατό να συμβάλλουν στο πρόβλημα δυσοσμίας».

Τέλος, αναφέρει ότι «το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο ενίσχυσης των σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας αέρα της περιοχής του Βόλου, ενέκρινε πρόσφατα μέσω του Πράσινου Ταμείου ποσό 150.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου