ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα νοσηλεύτρια με λυρικό ταλέντο

βολιώτισσα-νοσηλεύτρια-με-λυρικό-ταλ-291867

Η Βολιώτισσα Δώρα Παλιοπούλου διαθέτει μουσικές περγαμηνές και αποσπά ενθουσιώδεις κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Δυναμική παρουσία αποτελεί στο πεδίο της προσφοράς στον άνθρωπο, μέσω της νοσηλευτικής, αλλά και της τέχνης η Δώρα Παλιοπούλου, η οποία ανήκει στις πλέον ταλαντούχες σοπράνο της νεότερης γενιάς. Η πολυτάλαντη Βολιώτισσα, η οποία τραγουδά όπερα και εντυπωσιάζει, έχει αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα στο Μπέλφαστ, όπου εργάζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας, παράλληλα, σε πληθώρα συναυλιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνάντησε τη χαρισματική σοπράνο στον Βόλο, όπου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, κάνοντας διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό.

Ανατρέχοντας στο ξεκίνημα της μουσικής της πορείας, αναφέρει ότι από πολύ μικρή ηλικία, από τότε που θυμάται τον εαυτό της τραγουδά, ανακαλύπτοντας σε κάθε μουσική νότα και σε κάθε φθογγόσημο, μια ανάσα ονείρου, ένα καινούργιο βήμα που οδηγεί σε ένα μαγικό κόσμο.

«Από πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψα την κλίση μου στη μουσική. Η μητέρα μου είχε αντιληφθεί το χάρισμα που έχω και ξεκίνησα με χορωδίες από 12 ετών με την Κατερίνα Αποστολοπούλου για πολλά χρόνια στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου και για ενάμιση χρόνο στη χορωδία Ανακασιάς. Τότε είχα μια ροπή προς το νησιώτικο και το ελαφρολαϊκό τραγούδι. Λόγω της καταγωγής της μητέρας μου από το Τρίκερι, τραγουδάμε πολύ τα νησιώτικα στο σπίτι» αφηγείται.

Η χαρισματική κόρη της Τρικεριώτισσας Μαρούδας Αναγιάννη – Παλιοπούλου και του Ιωάννη Παλιόπουλου, με καταγωγή από Βόλο, Σμύρνη και Καρδίτσα, μεγάλωσε με μουσική, γαλουχήθηκε με ποικίλα ηχοχρώματα, πριν ανακαλύψει την μαγεία της όπερας. Αλλωστε, η μουσική είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς και ο αδελφός της Σάββας – Χρυσοβαλάντης, ο οποίος εργάζεται ως μηχανικός σε κρουαζιερόπλοια, είναι βιρτουόζος στο μπουζούκι.

Μουσική διαδρομή

Τελειώνοντας το Λύκειο, όπου ακολούθησε τον τομέα της νοσηλευτικής, έκανε πρακτική άσκηση στο Νοσοκομείο του Βόλου, προκειμένου να εργαστεί ως νοσηλεύτρια, έχοντας, ωστόσο, το βλέμμα πάντα στραμμένο στη μουσική.

«Πάντα ονειρευόμουν το θέατρο και τη μουσική, ακόμη κι όταν έδινα πανελλαδικές, αλλά ήξερα ότι πρέπει να εξασφαλίσω και το βιοποριστικό σκέλος», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε ότι ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με δασκάλα την Ιόλη Σκούρτη.

«Στην αρχή ξεκίνησα με μοντέρνο τραγούδι. Η φωνή μου, όμως, είχε πάρα πολύ ψηλές νότες και πολύ έντονο βιμπράτο. Αυτό το διαπίστωσε κυρίως η Μαρίτα Παπαρίζου, η διάσημη Βολιώτισσα μέτζο σοπράνο, η οποία με πήρε μαζί της στην Αθήνα για σπουδές. Ετσι ξεκίνησαν όλα» αφηγείται, αναφερόμενη στον κύκλο σπουδών σε Ωδεία της Αθήνας, με καθηγήτρια φωνητικής την Μαρίτα Παπαρίζου, την οποία θαυμάζει απεριόριστα.

«Ξεκίνησα στο Ωδείο που βρίσκεται στην Μάνδρα Αττικής και στην ουσία σπούδασα στο «Νικόλαος Μάντζαρος» όπου είναι διευθυντές οι Γιούλη και Παύλος Βεντούρας από την Κέρκυρα» συνεχίζει την αφήγηση. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές στο Ωδείο, με άριστα στο δίπλωμα μονωδίας και περγαμηνές στο κλασικό τραγούδι, ένας καινούργιος κόσμος ξεδιπλώθηκε.

Ποτέ, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε τη νοσηλευτική και παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, εξακολούθησε να εργάζεται στον συγκεκριμένο τομέα, συνεχίζοντας την προσφορά στον άνθρωπο. Στη διάρκεια των σπουδών της εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες, τραγουδώντας όπερα, ένα είδος που την μάγεψε. «Ηταν πάντα το πρότυπό μου η Μαρία Κάλλας και η μητέρα μου είχε πάντα την τάση να ακούει όπερα και μου το μετέδωσε αυτό», ομολογεί.

Εμφανίσεις στο κοινό

Η χαρισματική Βολιώτισσα, η οποία ξεδίπλωσε το ταλέντο της στην ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Διαμαντόπουλου «Ηχοχρώματα» που μεταδίδεται από την συχνότητα της ΕΡΑ Βόλου, με τη συνοδεία της πιανίστα Κασσάνδρας Φουντουλάκη, δεν σταματά να διευρύνει τους μουσικούς της ορίζοντες.

Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διάσημα καλλιτεχνικά ονόματα όπως ο διάσημος Γάλλος Κριστόφ Ρουσέ, ο Αγγλος κόντρα τενόρος Μάικλ Τσανς και πολλούς ακόμη.

Στο μεταξύ εμφανίστηκε με την Κατερίνα Αποστολοπούλου σε μιούζικαλ – οπερέτα στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, σε εκδήλωση για την ΕΛΕΠΑΠ με την Βάσω Κεχαΐδου και σε μουσικές σκηνές της πόλης, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο της σε ένα μεγάλο εύρος ηχοχρωμάτων που εκτείνονται από το ελαφρολαϊκό και το έντεχνο μέχρι την όπερα, την οπερέτα αλλά και το μιούζικαλ.

Πορεία στο εξωτερικό

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, η Δώρα Παλιοπούλου, πραγματοποίησε επίσης πολλές εμφανίσεις, παράλληλα με την εργασία της ως νοσηλεύτρια, ενώ τα χρόνια της κρίσης την οδήγησαν και πάλι στην γενέτειρά της, όπου ζει η οικογένειά της.

Αναζητώντας εργασία, πληροφορήθηκε ότι μεγάλη εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της περίθαλψης αναζητούσε νοσηλευτές στην Αγγλία αλλά τελικά ανέλαβε δράση στη Βόρεια Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Μπέλφαστ, εργαζόμενη σε μεγάλες κλινικές όπου οι νοσηλευόμενοι είναι ηλικιωμένοι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας.

Η Δώρα εργάζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Μπέλφαστ, συνδυάζοντας αρμονικά την εργασία με τις μουσικές της δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν συμμετοχές στις βραδιές πολιτισμού που διοργανώνονται στην Ιρλανδία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο κατ’ επέκταση.

«Το πρώτο που έκανα ήταν να τραγουδήσω ελληνικό τραγούδι σε παραθαλάσσια περιοχή που λέγεται Χόλυγουντ και συμμετείχαν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεκίνησα εντατικά, συναυλίες ως υψίφωνος, σε πολλές μουσικές βραδιές» υπογραμμίζει.

Εντύπωση προκάλεσε η εμφάνισή της με την παραδοσιακή φορεσιά της νύφης της Θράκης, τραγουδώντας όπερα, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε σε γκαλερί, ερμηνεύοντας όπερα, με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας.

Εχει εμφανιστεί σε μουσικές βραδιές που πραγματοποιήθηκαν στις κλινικές όπου εργάστηκε, σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε αθλητικά στάδια, σε χώρους πολιτισμού. Οι τεράστιες φωνητικές της ικανότητες την οδήγησαν σε γνωστά χορωδιακά σχήματα της Ιρλανδίας, με κορυφαία την χορωδία «Belfast Community Gospel Choir», μια από τις μεγαλύτερες του Ηνωμένου Βασιλείου και απαρτίζεται από 150 άτομα, πραγματοποιώντας πλήθος συναυλιών σε μεγάλα θέατρα και εκκλησίες.

Ονειρα για το μέλλον

Σε διάστημα τεσσάρων ετών έχει εμφανιστεί στον καθεδρικό ναό του Μπέλφαστ, στο Αστερ Χολ και αλλού, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, που την αποθεώνει κάθε φορά.

Οποιος ακούει τη φωνή της μαγεύεται και τα σχόλια που συνοδεύουν κάθε της εμφάνιση, είναι πολύ θετικά. «Πάντα ήθελα να διακριθώ στον χώρο της όπερας και να κάνω διεθνή καριέρα σε μεγάλο θέατρο. Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ την όπερα και νομίζω ότι και η φωνή μου είναι φτιαγμένη για το συγκεκριμένο είδος. Μαγεύομαι και όταν την ακούω από άλλους ερμηνευτές. Με ταξιδεύει αλλού» επισημαίνει.

Η ταλαντούχα Βολιώτισσα, η οποία έχει προσκληθεί να εμφανιστεί και πάλι στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, θα ήθελε να εμφανιστεί στη Λυρική και το Μέγαρο Μουσικής. Όπως υπογραμμίζει η ίδια, «η μουσική είναι κινητήριος δύναμη, είναι ένα μαγικό συναίσθημα που σε ταξιδεύει. Αγαπώ τη νοσηλευτική, μου αρέσει να φροντίζω τους ανθρώπους, αλλά το όνειρό μου είναι να αφοσιωθώ στη μουσική, που είναι οξυγόνο για μένα» τονίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου