ΤΟΠΙΚΑ

Βραβευμένη Βολιώτισσα φωτογράφος μιλά για τη βία με εικόνες

βραβευμένη-βολιώτισσα-φωτογράφος-μι-291879

Δυνατά κοινωνικά μηνύματα κατά της κακοποίησης των γυναικών στα έργα της Μαρίας Μπρουσοβάνα

Φωνή που καταγγέλλει την έμφυλη βία αποτελούν τα έργα της βραβευμένης Βολιώτισσας φωτογράφου Μαρίας Μπρουσοβάνα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό στην εκδήλωση, που διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο καφέ «4 Εποχές». Η εκδήλωση με τίτλο «Ανομολόγητες αλήθειες» διοργανώνεται στο πλαίσιο της αυριανής, παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας των γυναικών και μεταφέρει δυνατά μηνύματα για κοινωνικό φαινόμενο, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου «Θέτις», συμμετέχοντας στη διεθνή καμπάνια ORANGE DAYS για τη βία κατά των γυναικών, συνδιοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Μπρουσοβάνα «Ανομολόγητες αλήθειες», που θα πλαισιωθεί από συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο θέμα.

Δημιουργός με βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες, η Μαρία Μπρουσοβάνα, μετέχει ως εθελόντρια σε φορείς και συλλόγους που αναπτύσσουν κοινωνικό έργο, με στόχο να προσφέρει, από την πλευρά της, στον συνάνθρωπο και όπου υπάρχει ανάγκη.

Το θέμα έμφυλη βία, αποτελεί κομβικό σημείο στην κοινωνική της δράση και όπως αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ένα τυχαίο περιστατικό που την συγκλόνισε, έγινε η αφορμή για να συμμετάσχει στην καμπάνια που έχει ως στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Γυρνώντας ένα βράδυ στο σπίτι από τα αγγλικά, σε ηλικία 14 ετών, είδα έναν άνδρα να ξυλοκοπεί τη γυναίκα του σε ένα στενό. Το θέαμα ήταν σοκαριστικό. Ενιωσα οργή, θυμό και πήγα κλαίγοντας στο σπίτι μου» αφηγείται η κ. Μπρουσοβάνα. «Το συγκεκριμένο περιστατικό χαράχτηκε ανεξίτηλα στο μυαλό μου και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα επιτρέψω ποτέ να συμβεί κάτι αντίστοιχο ούτε σε μένα, αλλά ούτε στον κοινωνικό μου περίγυρο» υπογραμμίζει.

Κοινωνικές ευαισθησίες

Η έντονη διάθεση προσφοράς αποτυπώνεται στο εθελοντικό έργο που προσφέρει σε συλλόγους, μετέχοντας, παράλληλα, ως μέλος στην Ευρωπαϊκή κοινότητα κατά της βίας απέναντι στις γυναίκες.

Πρόσφατα δημιούργησε σειρά φωτογραφιών για το trafficking, ενισχύοντας τη δράση της ομάδας Α21, ενώ η εσωτερική της αναζήτηση την οδήγησε σε μια σειρά φωτογραφιών που μιλούν για την έμφυλη βία, καταγγέλλοντας την κακοποίηση που υφίστανται πολλές γυναίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Οι φωτογραφίες που δημιούργησε, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο την επιστήθια φίλη της Μαρία Γουλιώτη, περιγράφουν συγκλονιστικά την έμφυλη βία.

Το μήνυμα που «αναδύεται» μέσα από τα έργα της που θα παρουσιαστούν στο κοινό, είναι «να μην εθελοτυφλούν οι γυναίκες. Δεν πρέπει να είναι κυρίαρχος του μυαλού τους ο έρωτας. Πρέπει να σκεπτόμαστε πάνω απ’ όλα με την λογική και να βλέπουμε το μέλλον. Να βλέπουμε μπροστά μας. Να μπορούμε να «διαβάσουμε» τον άλλον» είπε.

Βραβευμένη δημιουργός

Για μια εβδομάδα από αύριο Δευτέρα 25 Νοεμβρίου μέχρι τη 1 Δεκεμβρίου στο cafe «4 εποχές» (Τ. Οικονομάκη – Σπυρίδη) θα εκτεθεί η φωτογραφική σουρεαλιστική της ματιά για την έμφυλη βία.

Η Μαρία Μπρουσοβάνα, παντρεμένη και μητέρα ενός γιού 2,5 ετών, σπούδασε γραφιστική στο ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου.

Ασχολήθηκε με τη γραφιστική από το 1998, έχοντας δικό της ατελιέ γραφικών τεχνών, ενώ παράλληλα δούλευε σε εφημερίδες και περιοδικά του Βόλου ως γραφίστρια μέχρι και το 2010.

Η φωτογραφία ήταν πάντα η μεγάλη της αγάπη και άρχισε να ασχολείται πριν από δώδεκα χρόνια με το συγκεκριμένο πεδίο, δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Το Νοέμβριο του 2015 αποφάσισε να μπει στο χώρο της φωτογραφίας πιο ενεργά, ανοίγοντας με το σύζυγό της φωτογραφείο στο κέντρο του Βόλου.

Εχει λάβει βραβείο – κονκάρδα το 2018, στον διαγωνισμό «shape n’ light» με βαθμολογία 81/100, που την κατέταξε στους καλύτερους φωτογράφους, αποσπώντας, παράλληλα, τιμητικές διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς.

Στην πρώτη της ατομική έκθεση για την κακοποίηση της γυναίκας και την έμφυλη βία, θα παρουσιαστούν 17 πορτρέτα γυναικών του Βόλου, που έχουν φωτογραφηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν γυναίκες από διάφορους χώρους για το θέμα που μαστίζει τον πλανήτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου