ΤΟΠΙΚΑ

Κουνουποκτονίες στη Μαγνησία… τέλη Νοεμβρίου!

κουνουποκτονίες-στη-μαγνησία-τέλη-ν-294051

Υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξή τους – Κατά έναν μήνα έχει παραταθεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

Τέλη Νοεμβρίου και στη Μαγνησία οι κουνουποκτονίες συνεχίζονται! Το πρόγραμμα, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, έχει πάρει παράταση σχεδόν ενός μήνα λόγω… καιρού.

Παρ’ ότι ημερολογιακά βρισκόμαστε στο κατώφλι του χειμώνα, τα τερτίπια του καιρού συνεχίζονται και ευνοούν την ανάπτυξη εστιών κουνουπιών. Ιδίως στην περιφέρεια η εμφάνιση κουνουπιών θυμίζει… καλοκαίρι.

«Οσο υπάρχουν υγρασία και ζέστη, τόσο αναπτύσσονται νέες εστίες και εμείς αναγκαζόμαστε να επιμηκύνουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η κουνουποκτονία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο στον νομό, καθώς όπως εξηγεί η κ. Κολυνδρίνη στόχος είναι να καταπολεμηθούν οι προνύμφες. Αντί όμως να ολοκληρωθεί στα μέσα φθινοπώρου, θα συνεχιστεί και έως τέλος Νοεμβρίου. «Μέχρι να πέσει η θερμοκρασία θα συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος», συμπληρώνει η ίδια.

Για την κουνουποκτονία υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι ύψους 60.000 ευρώ και το πρόγραμμα καταπολέμησης θα συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματα αν προηγουμένως δεν πέσει αισθητά η θερμοκρασία. «Πέρυσι είχαμε σταματήσει το πρόγραμμα τέλη Οκτωβρίου καθώς είχαν ήδη πέσει τα πρώτα χιόνια. Φέτος συνεχίζουμε ακόμη», σχολίασε η αντιπεριφερειάρχης.

Η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας θα συνεχιστεί για το χρονικό διάστημα από 25/11 έως 29/11 (επικαιροποίηση χαρτογράφησης, δειγματοληψίες, ψεκασμοί περιαστικού και φυσικού συστήματος). Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα εφαρμοστεί στον Δήμο Βόλου, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στους Δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αλμυρού.

Και δάκος…

Δεν είναι όμως μόνο τα κουνούπια. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς λόγω καιρού βρίσκεται σε έξαρση ο δάκος στα ελαιόδεντρα.

Αυτή την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί κάνουν συγκομιδή, ο ελαιόκαρπος όμως θα είναι υποβαθμισμένος λόγω του δάκου. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να συνεχιστεί με τα δέντρα να είναι φορτωμένα με καρπούς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου