ΤΟΠΙΚΑ

Κερδίζει έδαφος η αλληλέγγυα οικονομία

κερδίζει-έδαφος-η-αλληλέγγυα-οικονομ-294074

Πρόταση για δημιουργία δικτύου κατατέθηκε στη χθεσινή ημερίδα του κέντρου στήριξης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας Μαγνησίας

Πρόταση που κερδίζει διαρκώς έδαφος η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, με σαράντα επιχειρήσεις της Μαγνησίας να έχουν ήδη ενταχθεί στη νέα φιλοσοφία του επιχειρείν, λειτουργώντας σαν κρίκοι στην αλυσίδα της ανάπτυξης. Στο μεταξύ, 150 ενδιαφερόμενοι έχουν αποταθεί στο κέντρο στήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με την πρόταση της δημιουργίας δικτύου να διατυπώνεται στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις και δυναμικές για ένα οικοσύστημα Κ.Αλ.Ο. στη Μαγνησία» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου Ματσάγγου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας.

Στη διάρκεια των εργασιών υπογραμμίστηκε ότι η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας νέος τομέας της οικονομίας, που έχει χαρακτηριστικά και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, συμπληρώνοντας, ουσιαστικά, το κενό που υπάρχει στο πεδίο που ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να υποστηρίξει και ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να λειτουργήσει, από άποψη κερδοφορίας.

«Η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία αφορά σε όλους τους τομείς, δεν υπάρχει περιορισμός. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει κοινωνικός χαρακτήρας στις επιχειρήσεις και να δημιουργείται όφελος για την κοινωνία μέσα στο πλαίσιο το οποίο λειτουργεί» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Σταυρούλα Αλεξίου, οικονομολόγος, η οποία στελεχώνει το κέντρο στήριξης Μαγνησίας.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία και την έννοια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η κ. Αλεξίου ανέφερε ότι μεταφράζεται είτε στην πρόσληψη ανέργων, είτε ατόμων που ανήκουν σε ειδικές ομάδες. Παράλληλα σημείωσε πως όσοι συμμετέχουν ενεργά στο συγκεκριμένο πεδίο, πραγματοποιούν δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ υποστηρίζουν την τοπική οικονομία, αγοράζοντας προϊόντα ή πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, ανάλογα με την δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια αλυσίδα, που συγκροτείται με βασικό και κύριο στόχο την ωφέλεια των μελών της επιχείρησης και κατ’ επέκταση την ωφέλεια της κοινωνίας. «Τη μορφή του συνεταιρισμού εργαζομένων δεν την έχουμε δει ακόμη, γιατί είναι μια μορφή που στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Φιλοδοξούμε μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχουμε ως κέντρο στήριξης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην περιοχή, να συντελέσουμε στην δημιουργία τέτοιων φορέων» υπογράμμισε η κ. Αλεξίου.

Πρότυπο λειτουργίας

Στις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας βασίζεται η λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που αποτελεί πνεύμονα ανάπτυξης για την περιοχή για περισσότερο από έναν αιώνα.

Στη μεγάλη διαδρομή του πρωτογενούς τομέα και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης αναφέρθηκε η Δέσποινα Βαρούτα, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η θεσσαλική αγροτική παραγωγή ως βάση ανάπτυξης περιφερειακού δικτύου κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Βαρούτα τόνισε ότι «ο Συνεταιρισμός στηρίζει την περιοχή και κρατά τον πληθυσμό στον τόπο του, δίνοντας ζωή στο χωριό. Προσφέρει εργασία σε πολύ κόσμο, επενδύει στον τόπο με νέες τεχνολογίες, προσπαθεί να φέρει καινούργιες επενδύσεις, καινούργια κτίρια, προς όφελος της περιοχής. Αρα όλα είναι αλληλέγγυα οικονομία» είπε.

Στη διάρκεια της ομιλίας της εξέφρασε την άποψη ότι θα έδινε επιπλέον κίνητρα ανάπτυξης για την περιοχή η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου συνεταιριστικών οργανώσεων. «Η Θεσσαλία έχει εξαιρετικά προϊόντα. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη, με τη συμμετοχή των δικών μας συνεταιρισμών με τα πολύ καλά μας προϊόντα, μαζί με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, για να δώσουμε άλλη ώθηση στην περιοχή» υπογράμμισε.

Το κέντρο στήριξης Μαγνησίας

Το κέντρο στήριξης λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες, από τα μέσα Απριλίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού ΕΣΠΑ 2014 – 2020». Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω του παραπάνω προγράμματος, επιδοτεί αλλά και ελέγχει τη λειτουργία του κέντρου για τα επόμενα δύο χρόνια της λειτουργίας.

Υπεύθυνη του κέντρου στήριξης που λειτουργεί στη Μαγνησία είναι η Ιωάννα Γεωργιάδου ψυχολόγος και συστημική ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ανέφερε από την πλευρά της ότι «οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους, άτομα, ιδιώτες, άτυπες ομάδες, υπό σύσταση ΚΟΙΝΣΕΠ ή ήδη λειτουργούντες φορείς αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας».

Ενενήντα άτομα έχουν απευθυνθεί στην τοπική δομή από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο και πενήντα, αντίστοιχα, άτομα στο δεύτερο τρίμηνο λειτουργίας από τον Ιούλιο με τον Οκτώβριο. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει να στηρίζουμε τρεις φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη Μαγνησία, στην υλοποίησή τους με επιχειρηματικό πλάνο, στην δημιουργία καταστατικού και την ένταξή τους στο μητρώο κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας» είπε.

Το κέντρο στήριξης βρίσκεται στη διεύθυνση Μαυροκορδάτου 169 στον Βόλο και το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Τετάρτη 8 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 9 το βράδυ και Πέμπτη – Παρασκευή 8 το πρωί με 4 το απόγευμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου