ΤΟΠΙΚΑ

Ηχηρή παρέμβαση Εισαγγελέα στον Βόλο για πολιτικούς

ηχηρή-παρέμβαση-εισαγγελέα-στον-βόλο-296891

«Ενας καλλιεργημένος πολιτικός δεν καταδέχεται να αναλωθεί σε μικροκαβγάδες», είπε για τη μήνυση Γ. Σούρλα εναντίον Γ. Μουλά

Μαθήματα πολιτικής από την έδρα παρέδωσε χθες κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας Βόλου Βάιος Παπαϊωάννου κατά την εκδίκαση της μήνυσης, που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας εναντίον του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βόλου Γιώργου Μουλά, τον οποίο κατηγόρησε για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση. «Θεωρώ ότι ο Βόλος έχει ικανό πολιτικό προσωπικό, που, όμως, αναλώνεται σε μικροπράγματα», είπε ο κ. Παπαϊωάννου αναφερόμενος στις υποθέσεις, που συχνά φτάνουν στο ακροατήριο και αφορούν σε μηνύσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων μετά από πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για υπόθεση από το καλοκαίρι του 2016, όταν ο κ. Μουλάς σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές δηλώσεις είχε επιτεθεί φραστικά εναντίον του κ. Σούρλα, ο οποίος προηγουμένως σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του για τους Κενταύρους είχε επιτεθεί εναντίον της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι «έχει καταβαραθρώσει τον πολιτισμό της πόλης», καλώντας τους πολίτες «να μην την ανέχονται, γιατί η ανοχή είναι συνενοχή». Απαντώντας ο κ. Μουλάς επιτέθηκε εναντίον του κ. Σούρλα, για τον οποίο είπε ότι είναι «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», τον χαρακτήρισε «θεσητήρα», «για τα καραούλια», ότι «πήγε στην εκδήλωση για να κάνει μάθημα μυθολογίας σε υπερήλικες», ότι «είναι στην κοσμάρα του», ότι «ψάχνει για θεσούλα να τρυπώσει» και ότι «έχει ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητας». Μάλιστα επικαλέστηκε πληροφορίες ότι το βιβλίο, που παρουσίασε ο κ. Σούρλας, έγραψε άλλος.

Στην κατάθεσή του ο κ. Σούρλας δήλωσε βαρύτατα προσβεβλημένος από τις δηλώσεις του Γιώργου Μουλά, από τις οποίες, όπως είπε, εξεπλάγην. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή. «Το μόνο στο οποίο αναφέρθηκα ήταν το άγαλμα του Κένταυρου Χείρωνα, που ήταν στην Αγριά και βρίσκεται σε μία αποθήκη και αυτό που ανέφερα ήταν ότι πρέπει πάντα να εκλέγονται άνθρωποι με καθαρά χέρια και καθαρό μέτωπο», δήλωσε ο κ. Σούρλας.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Μουλά δεν προσέβαλαν μόνο τον ίδιο, αλλά και τους πολίτες, που επί χρόνια τον εξέλεγαν στη Βουλή και ότι επιπλέον τα όσα ειπώθηκαν συνιστούν προσβολή και ασέβεια απέναντι στην ιστορία του τόπου. Μίλησε δε για δημοσιεύματα, που δεν είχαν υπόσταση και μέσω των οποίων του αποδόθηκε η κριτική ενάντια στη δημοτική αρχή.

Υπέρ του κ. Σούρλα κατέθεσε ο συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου και πρώην αντινομάρχης Μαγνησίας Βασίλης Χατζόπουλος, ο οποίος κατέκρινε το ύφος των δηλώσεων του κ. Μουλά.

Στην απολογία του ο κ. Μουλάς τόνισε ότι όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει στην κριτική Σούρλα μίλησε πολιτικά. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του πρώην υπουργού εναντίον της δημοτικής αρχής Βόλου, τονίζοντας ότι ο Δήμος Βόλου πριν το συμβάν δέχθηκε να του παραχωρήσει την αίθουσα «Αχίλλειον» για την παρουσίαση του βιβλίου του για να… ακούσει το «ευχαριστώ». «Τότε ήταν πρώτο θέμα. Θεώρησα απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Σούρλα και σε αυτές απάντησα. Στη ροή του λόγου μπορεί να ειπωθεί και μια κουβέντα παραπάνω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε κάτι», είπε ο κ. Μουλάς.

Μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Μουλά κλήθηκαν ο γ.γ. Τουρισμού Κώστας Λούλης και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Ο κ. Λούλης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει συκοφαντήσει τον κ. Σούρλα. «Ο κ. Σούρλας γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει συκοφαντία, όταν ο ίδιος, έχοντας ασυλία, σπίλωνε βάναυσα και συκοφαντούσε εμένα σαν απατεώνα. Τον καλώ τώρα, που δεν έχει ασυλία, να πει αν είμαι απατεώνας. Ο κ. Σούρλας έχει μένος εναντίον όποιου τον στοχοποιεί. Πιστεύει ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη, πρέπει να ισοπεδώνεται», κατέθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος υποστήριξε ότι «ο κ. Σούρλας έχει μένος και προκατάληψη εναντίον του κ. Μουλά». «Δεν ειπώθηκε κάτι τραγικό. Δεν είπε ο κ. Μουλάς κάτι προσβλητικό. Πρόκειται για αξιολογική κρίση. Επανειλημμένως άλλωστε ο κ. Σούρλας έχει καταφερθεί απαξιωτικά εναντίον της δημοτικής αρχής. Ο,τι έγινε, έγινε στο πλαίσιο πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα πολιτικά πρόσωπα ασκούν, αλλά πρέπει και να δέχονται κριτική», υποστήριξε.

«Οταν φέρουμε πολιτικό βάρος, ανεχόμαστε»

Καταπέλτης ήταν κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας, παραδίδοντας μαθήματα πολιτικής… «Κανένας πολιτικός δεν βγαίνει κερδισμένος, όταν αναλώνεται σε μικροκαβγάδες. Αντίθετα, οι πολιτικοί, που μακροημερεύουν, είναι οι καλλιεργημένοι πολιτικοί, που δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η δικογραφία τον ξένισε. «Εφθασε ευπρεπής παρουσία να κινηθεί νομικά. Οσα ειπώθηκαν, δεν έπρεπε να ειπωθούν. Ο μηνυτής είναι ευυπόληπτο άτομο, σοβαρό, με σώας τας φρένας, είναι όμως πολιτικός, που συνεχίζει να έχει αυτό το βάρος και όταν είμαστε πολιτικοί υποχρεωνόμαστε να ακούμε κάποια πράγματα που κινούνται στην γκρίζα ζώνη», συνέχισε. Ο ίδιος πρότεινε την απαλλαγή του κ. Μουλά, καθώς οι δηλώσεις του κινούνται στην γκρίζα ζώνη, σχολιάζοντας ότι «ο Βόλος έχει ικανό ανθρώπινο πολιτικό δυναμικό, που αναλώνεται σε μικροπράγματα».

Το δικαστήριο απάλλαξε τον κ. Μουλά από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, τον έκρινε, όμως, ένοχο για την κατηγορία της εξύβρισης και του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

Δήλωση Γ. Σούρλα

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, ο κ. Σούρλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν θα κρίνω την απόφαση του δικαστηρίου. Σέβομαι το δικαστήριο. Θέλω, όμως, να δηλώσω κατηγορηματικά ότι όσο ζω και αναπνέω θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις να μην ενταχθούν στον πολιτικό διάλογο, να μη θεσμοθετηθούν στην πολιτική διαδρομή αυτού του τόπου η ύβρις και η συκοφαντία. Ο τόπος έχει ανάγκη να αναταχθεί η κατάσταση που υπάρχει».

Δήλωση Γ. Μουλά

Από τον κ. Μουλά έγινε η ακόλουθη έγγραφη δήλωση:

«Κατέρρευσε η προσπάθεια του κ. Σούρλα να με στιγματίσει πολιτικά και ηθικά ως συκοφάντη του. Το Δικαστήριο με έκρινε και με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ως αθώο της κατηγορίας της συκοφαντικής δυσφήμησης, επειδή έκρινε ότι τίποτε ψευδές δεν ανέφερα σε βάρος του.

Τούτο δημιουργεί μείζονα ζητήματα πολιτικής ηθικής για τον κ. Σούρλα, ο οποίος προσπάθησε να τεκμηριώσει ποινική ευθύνη σε βάρος μου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης με εντελώς αβάσιμα στοιχεία. Δημιουργεί, επίσης, και άλλα ζητήματα νομικής του πλέον ευθύνης, εξαιτίας της κακόβουλης κατά το σκέλος αυτό μήνυσης σε βάρος μου.

Αναφορικά με το αδίκημα της εξύβρισης, για το οποίο καταδικάστηκα, παρά την αντίθετη, διαφορετική πρόταση του εισαγγελέα (απαλλακτική), η μοναδική εξήγηση είναι ότι εκτιμήθηκαν από το δικαστήριο ως υπερβολικές κάποιες εκφράσεις μου, του τύπου ότι «είναι για τα καραούλια».

Ασκησα έφεση, επειδή ακράδαντα πιστεύω, όπως και ο εισαγγελέας, ότι αυτού του είδους οι αξιολογικές κρίσεις πρέπει να γίνονται ανεκτές από τους πολιτικούς και δεν συνιστούν αδίκημα.

Θεωρώ βέβαιη την απαλλαγή μου από το Εφετείο και για αυτό το αδίκημα, ενόψει της πάγιας νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιφυλάσσομαι να ερευνήσω με τους νομικούς μου συμβούλους την τυχόν ευθύνη του κ. Σούρλα λόγω της υποβολής σε βάρος μου αβάσιμης μήνυσης, για την οποία αθωώθηκα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου