ΤΟΠΙΚΑ

Αναφορά για τη λιποθυμία μαθητή από αλκοόλ σε Λύκειο του Βόλου

αναφορά-για-τη-λιποθυμία-μαθητή-από-αλ-297957

Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τα σχολικά πάρτι εκτός σχολικού ωραρίου

Αναφορά από τη διεύθυνση του σχολείου, όπου καταγράφηκε περιστατικό λιποθυμίας μαθητή μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε σχολικό πάρτι, που έγινε εκτός σχολικού ωραρίου στο γυμναστήριο σχολικού συγκροτήματος, ζήτησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι η αναφορά να μπει στο αρχείο, καθώς αφενός δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, που να διέπει τα σχολικά πάρτι, αφετέρου δεν υπάρχει ευθύνη εκπαιδευτικών, που καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων τους δέχονται να επιτηρούν παρόμοιες εκδηλώσεις για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια των μαθητών.

Οπως κατέγραψε αποκλειστικά ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον χώρο σχολικού γυμναστηρίου, που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει μαθητικό πάρτι. Το πάρτι ζήτησε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του Λυκείου από τη διεύθυνση του σχολείου.

Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την πενθήμερη εκδρομή των μαθητών της γ’ τάξης του Λυκείου και για να ενισχυθεί οικονομικά ο νεαρός Γιάγκος, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο μία ημέρα πριν από το πάρτι. Σημειώνεται ότι ο πατέρας του άτυχου Βολιώτη ήταν καθηγητής στο συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Η διεύθυνση του σχολείου άναψε πράσινο φως για τη διοργάνωση του βραδινού πάρτι στο σχολικό γυμναστήριο, έθεσε όμως όρους, απαγορευόταν το αλκοόλ και επιβαλλόταν η παρουσία καθηγητών και γονέων. Μάλιστα ενημερώθηκε μέχρι και η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν… ανεπιθύμητες παρουσίες.

Παρά την περιφρούρηση της εκδήλωσης από καθηγητές, αλλά και ορισμένους γονείς, στο πάρτι δεν συμμετείχαν μόνο μαθητές του σχολείου και του όμορου Γυμνασίου, αλλά και εξωσχολικοί.

Μάλιστα παρά τη ρητή απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ, κάποιοι μαθητές φαίνεται να έφεραν μαζί τους αλκοόλ. Τα μεσάνυκτα κι ενώ το πάρτι ήταν σε εξέλιξη στο σχολικό γυμναστήριο, μαθητής λιποθύμησε μετά από χρήση αλκοόλ.

Κλήθηκε και επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο για τη διακομιδή του παιδιού στο Νοσοκομείο, που μετά τις φροντίδες των γιατρών πήρε άμεσα εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του.

Για το περιστατικό απευθύνθηκαν συστάσεις προς το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, ενώ ενημερώθηκε προφορικά από τη διεύθυνση του Λυκείου και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη περιμένει πλέον την επίσημη έγγραφη αναφορά από τη διεύθυνση του σχολείου για το περιστατικό που σημειώθηκε.

Ερωτηθείς για τα σχολικά πάρτι εντός σχολικών χώρων ο κ. Σαβελίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου επιτρέπονται ή απαγορεύονται παρόμοιες εκδηλώσεις. Για τη χρήση σχολικών χώρων από τρίτους προβλέπεται η έκδοση άδειας από την αρμόδια δημοτική επιτροπή παιδείας. Οι μαθητές όμως δεν θεωρούνται τρίτοι.

Παράλληλα, ούτε οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται για την επιτήρηση σχολικών πάρτι και γενικά εκδηλώσεων εκτός σχολικού ωραρίου. Η παραχώρηση του χώρου στους μαθητές εκτός σχολικού ωραρίου γίνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περιβάλλον ελεγχόμενο για τους ίδιους τους μαθητές. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων τους αναλαμβάνουν ρόλο επιτήρησης παρόμοιων εκδηλώσεων.

Πάντως στο συγκεκριμένο Λύκειο δεν είναι το μοναδικό που χρησιμοποιήθηκε ο χώρος για τη διεξαγωγή μαθητικού πάρτι. Και σε άλλα λύκεια αυτή την περίοδο έχουν γίνει ή προγραμματίζονται αντίστοιχα πάρτι με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές προς τα τέλη του εκπαιδευτικού έτους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου