ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνιούν οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου

αγωνιούν-οι-ελαιοπαραγωγοί-του-πηλίο-298045

Ζητούν καλύτερες τιμές στη διάθεση του ελαιολάδου, ενώ προβληματισμό προκαλεί η δακοπροσβολή

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου λόγω της προσβολής του καρπού από τον δάκο, που σημειώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, με τις τιμές διάθεσης του ελαιολάδου να χαρακτηρίζονται δυσανάλογα χαμηλές σε σύγκριση με το κόστος της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

«Τον Οκτώβριο σημειώθηκε έντονη προσβολή του ελαιόκαρπου από τον δάκο, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμού, καθώς το φαινόμενο σημειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, αν και οι ψεκασμοί έγιναν κανονικά και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δακοπροσβολή που σημειώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής του καρπού, προκαλεί αρνητικό αποτέλεσμα στην κοπιαστική προσπάθεια που καταβάλλεται.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι κοινό το αίτημα που υποβάλλουν οι παραγωγοί για αποθεματοποίηση του προϊόντας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ισπανίας, προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές σε ένα λογικό επίπεδο.

Αναλύοντας την έννοια της αποθεματοποίησης, ο πρόεδρος εξηγεί ότι «όταν υπάρχει η αποθεματοποίηση, αφαιρείται η συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού από την αγορά, γίνεται παρέμβαση, ο παραγωγός παραδίδει την αποθεματοποίηση των προϊόντων και οι τιμές δεν «κατρακυλούν». Μπορούν να κρατηθούν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο» είπε.

Η έκφραση «υπάρχει τραγικό αδιέξοδο για τους παραγωγούς» αποδίδει το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί, καθώς ο ελαιοπαραγωγός διαθέτει το λάδι του στο ελεύθερο εμπόριο στην τιμή των 2 ευρώ ανά λίτρο, όταν το κόστος για την συλλογή της ελιάς είναι πολλαπλάσιο.

Το ζήτημα της αποθεματοποίησης είναι μείζονος σημασίας σε μια περιοχή όπως το Πήλιο, που αναπτύσσει εξαγωγική δραστηριότητα, με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού να υπογραμμίζει ότι οι ελιές του Πηλίου που τυποποιούνται σε μεγάλα δοχεία, «ταξιδεύουν» σε Βαλκάνια και ευρωπαϊκές χώρες.

Αυξημένο είναι, στο μεταξύ, το ενδιαφέρον για την πράσινη βιολογική ελιά Πηλίου, κυρίως από Ιταλία και Γερμανία, γεγονός που συνεπάγεται ανάλογη παραγωγή, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της διεθνούς αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων συνδέονται σε μεγάλο ποσοστό με την ποιότητα του ελαιοκάρπου και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία και να βρεθεί η αιτία της δακοπροσβολής του καρπού.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου