ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε πρωτοψάλτης της Μητρόπολης Δημητριάδος

τιμήθηκε-πρωτοψάλτης-της-μητρόπολης-299333

Η ανώτατη διάκριση της Μητρόπολης Δημητριάδος στον Παύλο Φορτωμά

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητρόπολης Δημητριάδος, τον χρυσό σταυρό και δίπλωμα, απένειμε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στον πρωτοψάλτη Παύλο Φορτωμά για το σύνολο της προσφοράς του στην ψαλτική τέχνη και παράδοση. Τιμητική πλακέτα επέδωσε στον κ. Φορτωμά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Γεώργιος Σιώκος.

Η απόδοση τιμής ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του 11ου φεστιβάλ βυζαντινής μουσικής που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Οσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της τοπικής Εκκλησίας στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε μια εξέχουσα προσωπικότητα της ψαλτικής τέχνης, τον άρχοντα πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Παύλο Φορτωμά και το παρακολούθησε πλήθος μουσικόφιλων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Γεώργιος Σιώκος, πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού και καλωσόρισε όσους έψαλλαν στο 1ο μέρος της εκδήλωσης, ήτοι τον βυζαντινό χορό Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων Παναγιώτη Καλαμπάκα. Τη χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι» Λαρίσης, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αναλήψεως του Σωτήρος Λαρίσης Θεοδοσίου Διαμαντή και τη ορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Μητρόπολης Δημητριάδος «Οσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Ευσταθίου Γραμμένου.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τις χορωδίες που συμμετείχαν, ενώ αναφερόμενος στον τιμηθέντα τόνισε ότι «στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους ιεροψάλτες, που κρατούν ζωντανή την παράδοσή μας».

Από τη μεριά του, ο τιμηθείς πρωτοψάλτης ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή και επισήμανε ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ατόφια την παράδοση της μουσικής και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να υπάρξουν άξιου συνεχιστές». Την εκδήλωση παρουσίασε ο λαμπαδάριος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Ευθύμιος Παπαγεωργίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου