ΤΟΠΙΚΑ

Οι δραστηριότητες των βουλευτών της Μαγνησίας

οι-δραστηριότητες-των-βουλευτών-της-μ-851206

H Z. Μακρή
Ο Υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλές έδωσε την παρακάτω απάντηση σε σχετική ερώτηση της Ζ. Μακρή για το Δημοτικό Σχολείο Κροκίου.
«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας και στην αναφορά την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή σχετικά με το Δημοτικό Σχολείο Κροκίου της Ν.Α. Μαγνησίας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την αρμοδιότητα για την επιλογή και την απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την επίβλεψη των έργων σχολικής στέγης (Ν. 2218/94, Ν. 2240/94 και Π.Δ. 30/1996).
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν τα έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων στα αντίστοιχα Π.Ε.Π. (Γ΄ Κ.Π.Σ.)
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε ετήσια βάση επιχορηγεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Σ.Α.Ε. 047 / 6) για οικόπεδα, μελέτες και κατασκευές χωρίς περαιτέρω παρέμβαση μέσα στο Νομό.
Στην τριετία 2004-2006 διετέθησαν για το Νομό Μαγνησίας τα κατωτέρω ποσά από τις πιστώσεις του Εθνικού Π.Δ.Ε. του ΥΠΕΠΘ μέσω του ΟΣΚ Α.Ε.
2004
Για οικόπεδα – μελέτες – κατασκευές 650.000,00 Ευρώ
2005
Για οικόπεδα – μελέτες – κατασκευές 2.130.000,00 Ευρώ
2006
Για οικόπεδα – μελέτες – κατασκευές 1.700.000,00 Ευρώ
Για το τρέχον έτος 2007 Προκαταβολή
για οικόπεδα – μελέτες – κατασκευές 800.000,00 Ευρώ
Αντίστοιχα σε ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους Ο.Τ.Α. για επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων προβαίνει το ΥΠ.ΕΣ. Δ.Δ.Α.
2. Ειδικότερα όσον αφορά στο Δημοτικό Σχολείο Κροκίου Μαγνησίας η Δ/νση Προγραμματισμού μας πληροφόρησε ότι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κροκίου του Δήμου Αλμυρού λειτουργεί 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοιτούν 21 μαθητές. Το αίτημα της προσθήκης 1 αίθουσας στο υπάρχον κτίριο θα τεθεί υπόψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου εντός του Μαΐου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου 5/ετούς προγράμματος Σχολικής Στέγης 2008-2012. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αφού λάβει υπόψη το μαθητικό δυναμικό του σχολείου (21 μαθητές), τη διακύμανση του μαθητικού δυναμικού (την περίοδο 2000-2001 φοιτούσαν 40 μαθητές) καθώς και την απόσταση του Δ.Δ. Κροκίου από την πόλη του Αλμυρού (περίπου 2 χιλιόμετρα) θα αποφασίσει για την σκοπιμότητα κατασκευής του έργου:

Το ΥΠΕΠΘ θα φροντίσει στο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών δυνατοτήτων του για επαρκή χρηματοδότηση της Ν.Α. Μαγνησίας προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η πορεία εκτέλεσης των έργων σχολικής στέγης, ανάλογα και με το πενταετές Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης που συντάσσει η Ν.Α. Μαγνησίας»

Η Ροδ. Ζήση
Με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση, καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της, δεν έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα στους δικαιούχους αγρότες της Μαγνησίας ολόκληρο το ποσό των επιδοτήσεων, ενώ σε 3.700 αγρότες δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ. Ακόμη κατηγορεί την Κυβέρνηση για αδιαφάνεια και μυστικότητα στη διαχείριση των επιδοτήσεων.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της η Βουλευτής κα Ζήση αναφέρει:
«Ύστερα από επανειλημμένες ερωτήσεις μου που κατέθεσα στη Βουλή, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες του νομού Μαγνησίας, έλαβα τη διαβεβαίωση, μέσω εγγράφων απαντήσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων αγροτών του νομού Μαγνησίας έχει εισπράξει τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, ενώ οι υπόλοιποι θα τις εισπράξουν σε σύντομο χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Μαγνησίας, 3700 δικαιούχοι Αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για τα δικαιώματα της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία από τους υπόλοιπους έχουν εισπράξει ως προκαταβολή 50 έως 75% από το ποσό που δικαιούνται.
Ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας είναι ανάστατος από τον πρωτοφανή εμπαιγμό της Κυβέρνησης και είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά του.
Αδιαφάνεια και μυστικότητα τηρεί η Κυβέρνηση στη διαχείριση των επιδοτήσεων».
Τελειώνοντας την ερώτησή της η κ. Ζήση ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής:
«1. Πόσοι είναι οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης στο νομό Μαγνησίας;
2. Σε πόσους δικαιούχους αγρότες του νομού Μαγνησίας έχει καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση σε ποσοστό 100% ;
3. Πόσοι είναι οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης του νομού Μαγνησίας, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ουδένα χρηματικό ποσό;
4. Στους υπολοίπους δικαιούχους αγρότες του νομού Μαγνησίας, ποία ποσά έχουν καταβληθεί ;
5. Πότε επιτέλους θα καταβληθεί το σύνολο των επιδοτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες του νομού Μαγνησίας;»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου