Ελεγκτές για το κάπνισμα βρέθηκαν στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-19, 12:11:51
Ελεγκτές για το κάπνισμα βρέθηκαν στον Βόλο

Στο επίκεντρο των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού επιχειρήσεις εστίασης

 

Στο επίκεντρο συστηματικών ελέγχων από Επιθεωρητές- Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και με τη συνεργασία στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν επιχειρήσεις εστίασης και του Βόλου, στο πλαίσιο εκστρατείας σε οκτώ πόλεις ταυτόχρονα.

Συστηματικοί έλεγχοι το διάστημα από 8 έως 14 Νοεμβρίου έγιναν στο Ρέθυμνο, την Τρίπολη, την Πάτρα, την Αθήνα (νότια προάστια), τη Λάρισα, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις μεσημεριανές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και επικεντρώθηκαν σε παιδότοπους, καφενεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης.

Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα επιχειρησιακής δράσης των ΕΑΔ και ΕΛ.ΑΣ με βασικό στόχο την ενημέρωση, υπό μορφή συστάσεων, των υπευθύνων των καταστημάτων σχετικά με τις διατάξεις του αντικαπνιστικού και τα οφέλη που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, το κοινωνικό σύνολο και την επιχειρηματικότητα. Kαι οι παραβάτες πλέον καλούνται να πληρώσουν βαριά πρόστιμα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις οκτώ πόλεις, διαπιστώνονται τα εξής:

-Ελέγχθηκαν 172 περίπου επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με μέγιστο αριθμό 1650 θαμώνων

 -Στο 72% των περιπτώσεων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους

 -Στο 45% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι (ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκαν καπνίζοντες κατά τον έλεγχο) ενέπιπταν στον αντικαπνιστικό περιορισμό (άρθρο 16 του Ν.4633/19) καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.

- Στο 55% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση σε χώρους που εμπίπτουν στον αντικαπνιστικό περιορισμό.

 -Στο 60% των καταστημάτων διαπιστώθηκαν μέτρα αποτροπής καπνίσματος και ειδικότερα απουσία σταχτοδοχείων εντός των καταστημάτων.

- Σε 1 στις 4 επιχειρήσεις κατεγράφησαν παρατυπίες (μη ύπαρξη ή μη θεώρηση) σχετικά με την ύπαρξη και τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=