ΤΟΠΙΚΑ

Ο καιρός μπέρδεψε τη φύση

ο-καιρός-μπέρδεψε-τη-φύση-299764

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά διαστήματα έως τέλος Νοεμβρίου

Οι… ανοιξιάτικες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου φαίνεται να μπερδεύουν τη φύση. Δέντρα άρχισαν και πάλι να ανθίζουν όπως την άνοιξη, ενώ τα φυλλοβόλα δεν έχουν ακόμη ρίξει τα φύλλα τους. Η… αφύσικη άνοιξη μπορεί να έχει τα καλά της σε οικονομικό επίπεδο, καθώς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα έξοδα για τη θέρμανση, ωστόσο τα… τερτίπια του καιρού είναι μόνιμο θέμα συζήτησης στην πόλη, που μιλά για «Χριστούγεννα σε ανοιξιάτικο σκηνικό».

Οι επιστήμονες πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν για το… φθινόπωρο που ακόμη δεν έχει έρθει.

«Ο καιρός έχει ευρείες κινήσεις» αναφέρει ο μετεωρολόγος, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πρόγνωσης της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές, ο οποίος τόνισε ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι αφύσικα. «Μέσα στον Νοέμβριο κυριαρχούν οι νοτιάδες με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Οχι ιδιαίτερα όμως υψηλές. Γενικά ο καιρός είναι ήπιος με κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν από σήμερα το βράδυ προς την Τετάρτη και τη Μαγνησία, όπως και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Τα καιρικά φαινόμενα ωστόσο δεν εμπνέουν ανησυχία.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο καθηγητής δενδροκομίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Νάνος ως προς το αποτύπωμα των καιρικών φαινομένων στη φύση.

Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, η καλοκαιρία προκαλεί στρες στα φυτά και σε συνδυασμό με την ξηρασία, οδηγεί ορισμένα δέντρα σε ανθοφορία. «Δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστεί αρνητικά το φυτικό κεφάλαιο της επόμενης χρονιάς, εκτός αν η θερμοκρασία πέσει ξαφνικά κάτω από το μηδέν και παγώσουν τα φύλλα πάνω στα δέντρα», σημείωσε ο ίδιος.

Καθησυχαστικός ήταν και ως προς την εμφάνιση ασθενειών υποστηρίζοντας ότι διατηρούνται σε κάποιες μόνο περιπτώσεις οι παλιές εστίες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου