Επίσκεψη του Ε2 τμήματος του 22ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο Μουσείο Πόλης

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-18, 21:40:22
Επίσκεψη του Ε2 τμήματος του 22ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο Μουσείο Πόλης

Μάθε παιδί μου Ιστορία και προχώρα…

 

Το 22ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, απέδειξε ότι είναι ένα Σχολείο που μπορεί άνετα να οργανώσει το μάθημα και εκτός των «τειχών» του διδακτηρίου.

Εκείνη τη μέρα, οι μαθητές του τμήματος Ε’ 2 της πέμπτης τάξης του Σχολείου, συνοδευόμενοι από το δάσκαλό τους, κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη, στις 09.00 το πρωί, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, στη συνοικία των Παλιών.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο υπάλληλος του Μουσείου Πόλης, ο κ. Γιάννης Εμφιετζίδης,ο οποίος αποδείχτηκε φιλόξενος οικοδεσπότης και άψογος ξεναγός.

 Στην αρχή, κάνοντας χρήση σύγχρονου οπτικοακουστικού εξοπλισμού έπεισε τους μικρούς μαθητές να «ταξιδέψουν» μαζί του στον χρόνο, προκειμένου να γνωρίσουν, την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές, στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, έως τα τέλη του 20ού αιώνα. Στο «ταξίδι» αυτό, με τρόπο συνοπτικό αλλά και περιεκτικό, παρουσιάστηκαν θέματα, όπως η πολεοδομική οργάνωση και οι υποδομές της πόλης, η δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητά της, η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός.

 Μετά το «ταξίδι» στο χρόνο, ακολούθησε ένα ταξίδι στους χώρους του Μουσείου Πόλης, όπου τα αντικείμενα και τα ντοκουμέντα είναι ταξινομημένα σε συλλογές-εκθέσεις και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

 Αμέσως μετά ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου», προκειμένου να πετύχουν οι μαθητές τον κύριο στόχο της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής τους επίσκεψης, τη συμμετοχή τους, δηλαδή, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Εθνική Αντίσταση, που υλοποιεί το Μουσείο Πόλης.

 Στα πλαίσια αυτά, ενημερώθηκαν τα παιδιά για τις θηριωδίες των Γερμανών Ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους (Δωσίλογοι) στα χρόνια της Κατοχής 1941 – 1944, στο Βόλο. Πήραν πληροφορίες για το με-γάλο κεφάλαιο της Εθνικής μας Αντίστασης και γνώρισαν την ηρωική δράση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που με έδρα την Άνω Κερασιά του νομού Μαγνησίας αντιστάθηκε αποτελεσματικά στους κατακτητές. Στη συνέχεια τα παιδιά έθεσαν, τεκμηριωμένα ερωτήματα πάνω στο φλέγον ζήτημα της Εθνικής μας Αντίστασης. Αφού πήραν τις κατάλληλες απαντήσεις, ύστερα επιδόθηκαν, με ιδιαίτερη χαρά, στα παιδαγωγικά – εκπαιδευτικά παιχνίδια, που αφορούσαν την τριπλή Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση και που αποτελούν μέρος του προαναφερθέντος εκπαιδευτικού προγράμματος.

Μετά απ’ όλα αυτά, οι φιλοξενούμενοι, αφού ευχαρίστησαν τους υπαλλήλους του Μουσείου Πόλης, πήραν απρόθυμα τον δρόμο της επιστροφής.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=