ΤΟΠΙΚΑ

Υβρεις, απειλές, κατάρες δέχονται τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ

υβρεις-απειλές-κατάρες-δέχονται-τεχν-300754

Εντονες οι αντιδράσεις στις δύσκολες διακοπές ρεύματος

Αντιμέτωποι με απίστευτα περιστατικά βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα συνεργεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στον Βόλο και τη Μαγνησία. Το πρόσφατο επεισόδιο με τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» δεν είναι το μοναδικό, που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εν μέσω κρίσης, τα συνεργεία προχωρούν κατά μέσο όρο στον Νομό σε περίπου 50 διακοπές ηλεκτροδότησης την ημέρα λόγω οφειλών! Η πλειονότητα των ταλαιπωρημένων από την οικονομική στενότητα πολιτών αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό. Εκείνοι, όμως, που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς εκ πεποιθήσεως αντιδρούν ποικιλοτρόπως…

Υβρεις, κατάρες, απειλές, ακόμη και σπρωξιές είναι μερικές από τις συνήθεις συμπεριφορές στις περίπλοκες διακοπές παροχής ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στα συνεργεία καλούνται να διαχειριστούν ψυχοφθόρες καταστάσεις και συνάμα επικίνδυνες. Οπως επισημάνθηκε, αν είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αντικείμενο απασχόλησης θα προτιμούσαν να είναι κρεμασμένοι από στύλους ηλεκτροφωτισμού, να βρίσκονται ψηλά και να επιδιορθώνουν βλάβες ώρες ατελείωτες, παρά τις διακοπές και τους κινδύνους που εγκυμονούν. Οι τεχνικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξηγήσουν… Ομως, από ένα σημείο και μετά είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν το καθήκον τους και μοιραία να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας!

Οφειλέτης πυροβόλησε κατά συνεργείου

Στα χρόνια της κρίσης σημειώθηκαν ακραίες συμπεριφορές. Συνεργείο κυνηγήθηκε από επιχειρηματία, που κρατούσε στα χέρια του μπαλτά. Σε άλλη περίπτωση εκτός ελέγχου οφειλέτης πυροβόλησε και προκάλεσε ζημιές στο όχημα των εργαζομένων. Οι τεχνικοί έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν καταστάσεις. Ομως, δεν μπορούν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ειδικά στις διακοπές ηλεκτροδότησης μετά από ρευματοκλοπή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό και η Αστυνομία είναι πάντοτε δίπλα τους και συνδράμει.

Η πλειονότητα των οφειλετών αντιλαμβάνεται. Δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας και παρά τη δυσμενή θέση δεν προκαλούν προβλήματα στα συνεργεία. Γνωρίζουν ότι το δυσάρεστο κομμάτι του αντικειμένου πρέπει να εκτελεσθεί. Κατανοούν ότι έχουν απέναντί τους σκληρά εργαζόμενους που μπορεί να αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Παρά την κρίση και τις συγκρούσεις, που προκαλεί σε διάφορα επίπεδα της καθημερινότητας, δεν δίνουν αφορμή για το παραμικρό.

Τους μήνυσαν για παράνομη διακοπή ηλεκτροδότησης

Αντίθετα, ορισμένοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες και ωστόσο δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς. Εκ πεποιθήσεως επιτίθενται στα συνεργεία με διάφορους τρόπους. Οι «θεματοφύλακες του Συντάγματος», που συνελήφθησαν στα επεισόδια στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού την περασμένη Πέμπτη έλεγαν: «Παραβαίνετε το Σύνταγμα. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης συνιστά κλοπή. Είναι στημένη υπόθεση. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε εσχάτη προδοσία στις 24/11/11. Το Σύνταγμα καταλύθηκε. Το άρθρο 120 του Συντάγματος δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επαναφέρει την τάξη με κάθε τρόπο».

Οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν συμπεριφορές και συμπεριφορές. Πρόσφατα, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, αντιμετώπισαν ακόμη και μήνυση για δήθεν παράνομη διακοπή παροχής ρεύματος. Οφειλέτης που δεν κατέβαλε τους λογαριασμούς για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος εκ πεποιθήσεως, κατήγγειλε τους υπαλλήλους επειδή δεν διέγραψαν τα χρέη από τα 600 δισ. αμερικανικά δολάρια που ισχυρίζεται ότι έχει διαθέσει ο Αρτέμης Σώρρας υπέρ της ελληνικής κυρίαρχης δημοκρατίας και από τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων, από τα ελληνικά καταπιστεύματα που προβλέπει η συμφωνία του Μπρέτος Γουντς!

Εβγαλε καραμπίνα κατά συνεργείου

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν κυριολεκτικά σκληρό αγώνα για να κάνουν τη δουλειά τους. Στη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εισέλθει σήμερα πολλοί πάροχοι με αποτέλεσμα να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο για τις διακοπές στις παροχές. Πλέον επιβάλλεται διακοπή αν κανείς αλλάξει πάροχο και έχει αφήσει πίσω του οφειλές. Το ίδιο συμβαίνει και στις ρευματοκλοπές. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, οι τεχνικοί ενδιαφέρονται πρώτα απ’ όλα να εντοπίσουν τις αυθαίρετες συνδέσεις για να μην προκύπτουν κίνδυνοι για τους ίδιους τους δράστες, αλλά και για τρίτους. Στην αυθαίρετη επανασύνδεση του ρεύματος είναι υποχρεωμένοι να λάβουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Να προχωρήσουν ακόμη και σε αποξήλωση της παροχής.

Σε μία τέτοια περίπτωση ήταν που οφειλέτης έβγαλε καραμπίνα και κινήθηκε απειλητικά και του συνεργείου. Βέβαια, λίγη ώρα αργότερα το επεισόδιο έληξε, καθώς επενέβη η Αστυνομία. Οι τεχνικοί προσπαθούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολοι οι καιροί. Οπως επισημάνθηκε, οι εποχές άλλαξαν και πλέον δεν υπάρχει σεβασμός στον υπάλληλο. Πολλές φορές οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για τις ρευματοκλοπές γίνονται από συνεργεία άλλων περιοχών για να διασφαλίζεται η ανωνυμία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου