ΤΟΠΙΚΑ

Λίνα Μενδώνη: «Στην πρώτη γραμμή πρωτοπορίας το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου»

λίνα-μενδώνη-στην-πρώτη-γραμμή-πρωτο-300848

Με τους επαίνους της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την πρωτοποριακή δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την προτροπή για συνέχιση των προσπαθειών, εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ με κάθε επισημότητα η έκθεση που σηματοδοτεί τα 110 χρόνια ζωής του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών, της Μητρόπολης Δημητριάδος και σύσσωμοι οι φίλοι της αρχαιολογίας και του πολιτισμού παραβρέθηκαν στην πιο λαμπρή στιγμή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, εκ των παλαιότερων στην Ελλάδα, που «βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας», όπως σημείωσε με έμφαση η Υπουργός Πολιτισμού, δίνοντας τα εύσημα σε όσους εργάζονται διαχρονικά, από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, για την ανάδειξη του πολιτισμού.

Προσερχόμενη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η κ. Μενδώνη δήλωσε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ότι «έχει πετύχει να είναι ένας πολιτιστικός χώρος για την πόλη, να γίνονται διαχρονικά ποιοτικές εκδηλώσεις με την φροντίδα πάντοτε της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, οι οποίες να είναι ανοιχτές στον πολύ κόσμο, Αρα το Μουσείο, πέρα από αυτό καθαυτό τον προορισμό του, που είναι η προστασία, η φύλαξη και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων, αποτελεί έναν χώρο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, με την αρχαία σημασία της λέξης, για τους πολίτες και τους επισκέπτες», είπε.

Στην διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία του πολιτισμού, ενώ σημείωσε ότι: «Ο πολιτισμός είναι ανάπτυξη, είναι οικονομία. Στα έργα, στις δράσεις πολιτισμού, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Υπουργός Πολιτισμού ευχήθηκε «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας να συνεχίσει με το συστηματικό έργο της, να συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος», ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά σε όσους εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. «Θέλω να σας συγχαρώ για ότι έχετε κάνει μέχρι τώρα, να σας συγχαρώ για την σημερινή εκδήλωση και να σας προτρέψω να κάνετε ακόμη περισσότερα. Εχετε την δυνατότητα, έχετε το υλικό, έχετε την αποφασιστικότητα, μπείτε όλοι μαζί σε μια τροχιά ανάπτυξης» είπε.

Το Μουσείο σε νέα εποχή

Την σημασία των έργων πολιτισμού υπογράμμισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα, με σημαντική παρουσία και ευρήματα. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή και μπράβο σε όσους το συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν, γιατί ο πολιτισμός είναι εργαλεία ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας. Είναι εργαλείο κοινωνικής ισορροπίας, ομόνοιας, σοβαρότητας και προσγείωσης και δίνει πλέον το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο» είπε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι έχουν διατεθεί 35 εκατομμύρια από την Περιφέρεια για έργα πολιτισμού, ενώ εξήρε την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και το πολύ καλό πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα θετικά αποτελέσματα της μεγάλης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με την συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και όλων των άμεσα ενδιαφερομένων. «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας. Ολα τα έργα που ήταν ώριμα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και συνεχίζουμε. Ο διαδρομές του πολιτισμού θα μας δώσουν και την ώθηση στον τουρισμό» είπε.

Προοπτικές για το Βόλο

Στη σημασία των 110 χρόνων ζωής του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, η οποία καλωσόρισε τους παριστάμενους της εκδήλωσης – ορόσημο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Η κ. Μπάτζιου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και επισήμανε ότι «περιμένουμε τις μελέτες για την διαχείριση του αύλειου χώρου του Μουσείου», οι οποίες θα επιτρέψουν την δημιουργία σύγχρονου πωλητηρίου αναμνηστικών, και άλλων εγκαταστάσεων. Παράλληλα έκανε λόγο για «απεμπλοκή της διαδικασίας ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ Μαγνησίας» μετά από τέσσερα χρόνια και ζήτησε την στήριξη των φορέων, Πανεπιστημίου, Επιμελητηρίου και λοιπών επιστημόνων για την εκπόνηση των μελετών.

Την σημαντική παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Μαγνησία με όχημα και εφόδιο τον πολιτισμό και την ανάδειξη του μνημειακού της πλούτου, αναφέρθηκαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε «οικείο πρόσωπο» την κ. Μενδώνη και αναφέρθηκε στο υψηλών προδιαγραφών έργο της.

Οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αναφέρθηκαν επίσης στην σημασία του πολιτισμού, με τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Χρήστο Μουκώρο, να σημειώνει ότι «ο Βόλος έχει να δώσει πολλά στον πολιτισμό», για να τονίσει, στην συνέχεια, την σημαντική παρουσία της κ. Μενδώνη «στο τιμόνι του Υπουργείου Πολιτισμού».

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα, το Μουσείο της Αργούς και απευθυνόμενος στην Υπουργό Πολιτισμού είπε: «Υιοθετούμε τις συμβουλές σας και τις υλοποιούμε στην πράξη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των μελετών σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να λάβει το συντομότερο δυνατό «σάρκα και οστά» η προσπάθεια.

Στην σημασία του πολιτισμού και της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος σε ένα διαρκώς εναλλασσόμενο περιβάλλον, αναφέρθηκε, με την σειρά της, η πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Σούλα Μπαρτζιώκα, η οποία τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί προστιθέμενη αξία για την περιοχή.

Μιλώντας εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς υπογράμμισε την διαρκή παρουσία των δημοσιογράφων και των θεσμικών τους οργάνων στην ανάδειξη του πολιτισμού, τονίζοντας την σημασία του.

«Σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του Μουσείου, το Σωματείο μας αποφάσισε να συμβάλλει στην έκδοση του καλαίσθητου καταλόγου της έκθεσης, προσφέροντας χορηγία εκ μέρους αρκετών μελών του» είπε η Σοφία Ζαφραντζά, εκ μέρους του Κοινού των Μαγνήτων.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τους Βασίλη Αγροκώστα και Σέβη Μαζέρα και στην συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την έκθεση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η ειδική σύμβουλος επικοινωνίας στο γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού, Αννα Παναγιωταρέα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της αυτοδιοίκησης, θεσμικοί φορείς, πολλοί αρχαιολόγοι και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου