ΤΟΠΙΚΑ

Φρούδες ελπίδες για τη ρύθμιση οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

φρούδες-ελπίδες-για-τη-ρύθμιση-οφειλώ-300868

Αντεξαν την οικονομική κρίση επί σειρά ετών και ήλπιζαν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών προς τις Τράπεζες να διαγραφεί μέρος των χρεών τους και να απαλλαχθούν από σειρά προβλημάτων που προκάλεσε η ύφεση στις επιχειρήσεις τους. Οι προσδοκίες τους όμως, αποδείχθηκαν φρούδες.

Εβδομηντάχρονος Βολιώτης επιχειρηματίας εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απόγνωση. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ στην ίδια θέση με εκείνων βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Μαγνησία.

Ο επιχειρηματίας εισήλθε στον επαγγελματικό στίβο από την ηλικία των δώδεκα ετών. Δούλεψε σκληρά και στην πορεία είδε την επιχείρησή του να ακμάζει οικονομικά, φθάνοντας να απασχολεί προσωπικό 35 ατόμων. Η επιχείρησή του επεκτεινόταν και περαιτέρω οικονομικά με αναπτυξιακά δάνεια, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση…

Σήμερα η επιχείρησή του βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Οπως λέει, ή θα γίνει ρύθμιση των οφειλών του για να αρχίσει επιτέλους να μειώνεται το αρχικό τους κεφάλαιο και να μην πληρώνει τόκους και πανωτόκια ή οι κόποι μίας ολόκληρης ζωής θα πάνε στράφι!

«Οι επιχειρήσεις είμαστε με δεμένα τα χέρια πισθάγκωνα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτουργεί. Αν και δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους επιχειρηματίες λόγω της κρίσης, παρουσιάζει πλήθος προβλημάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Στο τέλος του χρόνου λήγει η προθεσμία ένταξης», επισημαίνει.

Το βασικό θέμα που υφίσταται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών είναι ότι ο εν λόγω Νόμος δεν έχει αναγκαστική ισχύ για τις Τράπεζες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Ο λογιστής Μιχάλης Οντόπουλος που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είπε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί αποτελεσματικά για τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο, δηλαδή την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, κυλά με ρυθμούς χελώνας για τη ρύθμιση των οφειλών στις Τράπεζες.

Στη διαδικασία ένταξης μίας επιχείρησης παρουσιάζεται αρκετά συχνά το φαινόμενο οι πιστωτές που συμμετέχουν σε ποσοστό πάνω από 50% στο χρέος μίας επιχείρησης να μη συναινούν στη ρύθμιση για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις εξασφαλίσεις τους.

Ακόμη, παρατηρείται αρκετά συχνά να υπάρχει χάσμα μεταξύ των προτάσεων των δανειοληπτών και των Τραπεζών. Ομως, στην έναρξη ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού το 2017 είχαν δημιουργηθεί ελπίδες στον επιχειρηματικό κόσμο ότι θα έβγαινε από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης.

«Δυστυχώς, η πορεία των αιτήσεων φαίνεται ότι δεν δικαιώνει τους επιχειρηματίες», λέει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι για το εν λόγω θέμα παρενέβη πρόσφατα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας μέτρα.

Με βάση τα στοιχεία από τις 3.446 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει μέχρι τα τέλη Ιουνίου αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού:

Α) Οι 2.622 αιτήσεις αφορούσαν ρύθμιση οφειλών σε πέραν του ενός πιστωτών (πολυμερής διαπραγμάτευση), δηλαδή προς το Δημόσιο, τις τράπεζες ή/και σε άλλους πιστωτές. Από αυτές, οφειλές και σε τράπεζα είχαν 854 επιχειρήσεις από τις οποίες:

α) Οι 231 απορρίφθηκαν.

β) Οι 496 είναι σε εξέλιξη.

γ) Οι 127 έγιναν δεκτές και υπήρξε τελικώς συμφωνία οφειλετών και πιστωτών, αλλά παρ’ όλα αυτά καμία μέχρι σήμερα σύμβαση ρύθμισης των παραπάνω οφειλών δεν έχει υπογραφεί.

Β) Οι 824 αιτήσεις αφορούσαν σε έναν μόνο πιστωτή (διμερής διαπραγμάτευση), δηλαδή είτε προς το Δημόσιο (655 αιτήσεις), είτε προς σε τράπεζα (169 αιτήσεις). Από τις 169 αιτήσεις που έγιναν σε τράπεζα:

α) Οι 79 απορρίφθηκαν.

β) Οι 66 είναι σε εξέλιξη.

γ) Οι 24 έγιναν δεκτές και υπήρξε συμφωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου