ΤΟΠΙΚΑ

Δημότες καλούνται να πληρώσουν οφειλές του περασμένου… αιώνα

δημότες-καλούνται-να-πληρώσουν-οφειλ-301647

Πιέζει ο επίτροπος τους Δήμους για την είσπραξη των εσόδων παρελθόντων ετών και οι Δήμοι τους δημότες – Αν και τα τέλη παραγράφονται στην 5ετία, διεκδικούνται οφειλές έως και 22 χρόνια πριν!

Μπιλιετάκια για «αρχαίες» οφειλές παραλαμβάνουν μαζικά ιδιώτες και επαγγελματίες σε Δήμους της Μαγνησίας και καλούνται να εξοφλήσουν ποσά, που χρονολογούνται ακόμη και από τα τέλη του περασμένου… αιώνα! Οφειλές στους Δήμους, που, σύμφωνα με τη νομολογία, παραγράφονται είτε στην 5ετία, είτε στην 20ετία, εξακολουθούν να συνοδεύουν δημότες και να τους επιβαρύνουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στη διάρκεια του «κυνηγιού», που έχει εξαπολυθεί για την είσπραξη χρεών, υπάρχουν και περιπτώσεις οφειλετών, που βρίσκονται… χρεωμένοι, ενώ έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους. Οι δημότες καλούνται να αποδείξουν προσκομίζοντας αντίστοιχα παραστατικά ότι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους προς τα δημοτικά ταμεία, ακόμη κι αν αφορούν σε 22 χρόνια πριν (!), σε διαφορετική περίπτωση «απειλούνται» με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και βεβαίωση οφειλών προς την εφορία ή στην περίπτωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, απ’ όπου πρόσφατα έφυγαν μαζικά ειδοποιητήρια, ακόμη και με… προσωποκράτηση!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα σπασμένα τακτικής πρώην Δήμων, που βεβαίωναν οφειλές, αλλά δεν φρόντισαν για την είσπραξή τους, πληρώνουν δημότες. Από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δοθεί εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε και διαπιστώθηκαν μεγάλα «ανοίγματα» ως προς την είσπραξη βεβαιωμένων χρεών, να εισπραχθούν οι οφειλές δημοτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, τους Δήμους πιέζει και ο επίτροπος, ο οποίος ζητεί από τις οικονομικές υπηρεσίες ενημέρωση για τις κινήσεις στις οποίες έχουν προβεί για να εισπράξουν χρέη παρελθόντων ετών, τα οποία εμφανίζονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στους προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς.

Για παράδειγμα στον Δήμο Βόλου τα ανείσπρακτα παρελθόντων ετών αφορούν σε ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ και σε βάθος δύο δεκαετιών πίσω. Το μέγεθος των ανείσπρακτων φαίνεται να είναι ανάλογο του πληθυσμού κάθε Δήμου. Για παράδειγμα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι της τάξης των 2 εκατ. ευρώ περίπου και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Η πίεση του επιτρόπου ασκείται στον Δήμο και από τον Δήμο στους δημότες. Υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη κινδυνεύουν όπως αναφέρουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος και τα «μπιλιετάκια» αποστέλνονται ομαδικά τα τελευταία χρόνια…

Αποδείξεις από τον περασμένο αιώνα

Στα ειδοποιητήρια καλούνται οι δημότες να φροντίσουν για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Μάλιστα για να υπάρξει ανταπόκριση βγαίνουν συνεχώς προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών για την αποπληρωμή τους σε έως και 100 δόσεις, με τους οφειλέτες να… δελεάζονται ότι όσο λιγότερες δόσεις ρυθμίσουν τόσο μεγαλύτερες εκπτώσεις θα κερδίσουν για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το αρχικό κεφάλαιο του χρέους.

Αν κάποιος δε ισχυριστεί ότι έχει πληρώσει κι ότι από λάθος της οικονομικής υπηρεσίας δεν έχει διαγραφεί η οφειλή του, καλείται να το αποδείξει πριν δεσμευτεί ο τραπεζικός του λογαριασμός ή το χρέος βεβαιωθεί στην εφορία.

Τι κι αν η οφειλή είναι του περασμένου αιώνα; Δημότες, σύμφωνα με τους Δήμους, καλούνται να κρατούν αρχείο… αποδείξεων από το 1997(!) για να διαγραφεί το πληρωμένο χρέος τους.

Αν το έχουν… καλώς. Απομένει μόνο η… ψυχική οδύνη.

Παραγραμμένες οι οφειλές

Εγκριτος δικηγόρος του Βόλου υποστηρίζει ότι οι οφειλές, που αφορούν σε τέλη, παραγράφονται πάνω στην πενταετία και επικαλείται σχετική νομολογία:

«Οι φερόμενες ως οφειλές είναι παραγραμμένες δεδομένου ότι για την παραγραφή αξιώσεων των ΟΤΑ κατά τρίτων εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές διατάξεις περί παραγραφής απαιτήσεων του Δημοσίου, ήτοι τα άρθρα 86-89 του Ν. 2362/1995.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 86 του Ν. 2362/1995: «Η χρηματική απαίτηση του Δημοσίου μαζί με τα βεβαιούμενα πρόστιμα παραγράφεται μετά πενταετία από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε με τη στενή έννοια (ταμειακή βεβαίωση) και κατέστη αυτή ληξιπρόθεσμη».

Οπως μπορούν να διαπιστώσουν οι Δήμοι από τα στοιχεία της υπηρεσίας τους, ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων έχει συμπληρωθεί χωρίς να συντρέχει αντίστοιχα λόγος αναστολής (άρθρο 87 Ν.2362/95) ή διακοπής της παραγραφής (άρθρο 88 Ν2362/95).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Άρθρο 65 του N.3852/10 (ΦΕΚ 87/07.06.2010 τεύχος Α’) και το άρθρο 272 ΑΚ, όπου ρητά ορίζεται ότι μετά τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής ο εκάστοτε οφειλέτης δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή του χρέους του και δεδομένου ότι η διαγραφή των χρεών γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου (άρθρο 174 του N. 3463/06, ΦΕΚ 114/ 08.06.2006 τεύχος Α’) οι δημότες μπορούν να ζητήσουν έκδοση απόφασης σχετικά με την διαγραφή λόγω παραγραφής των φερομένων ως οφειλών περασμένων οικονομικών ετών».

Διεκδικεί οφειλές που έχουν πληρωθεί

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου επαγγελματίας για καλή του τύχη κράτησε απόδειξη από το 2002, για αποπληρωμή οφειλών πριν 17 χρόνια!

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου πάντως φαίνεται να βρίσκει τον… δάσκαλό του από επαγγελματία, που όχι μόνο δεν βαρύνεται με χρέη, αλλά διατηρεί και τις αποδείξεις. Πρόκειται για επαγγελματία, που παρέλαβε ειδοποιητήριο για την εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών του τον περασμένο Οκτώβριο κι ενώ ο ίδιος δεν έχει εκκρεμή χρέη προς τα δημοτικά ταμεία.

Η οικονομική υπηρεσία τον καλεί να αποπληρώσει υποτιθέμενα χρέη ύψους 8.438,9 ευρώ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί το 1997, το 1998, το 1999 και το 2002. Πρόκειται για τέλη παρεπιδημούντων και εστιατορίων που παραγράφονται στην πενταετία και για τα οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε όχληση από τα δημοτικά ταμεία.

Στο ειδοποιητήριο καλείται να φροντίσει για την αποπληρωμή, σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με:

-Κατάσχεση κινητών εις χείρας του οφειλέτη και εις χείρας τρίτων όπως τραπεζικών καταθέσεων

-Κατάσχεση ακινήτων

-Προσωπική κράτηση

-Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών

-Δέσμευση φορολογικής ενημερότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η «ψυχρολουσία» που συνόδευσε την παραλαβή και την ανάγνωση του ειδοποιητηρίου τον έθεσε σε κατάσταση συναγερμού. Τρεις ημέρες έψαχνε στα αρχεία της επιχείρησης και τελικώς βρήκε απόδειξη του 2002 υπογεγραμμένη από πρώην δημοτικό υπάλληλο, στην οποία φαίνεται σαφώς ότι έχει εξοφλήσει τις οφειλές της προς τα δημοτικά ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου