ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση στον αριθμό των μαθημάτων

μείωση-στον-αριθμό-των-μαθημάτων-421488

Μόνο τα απολύτως απαραίτητα μαθήματα παρακολουθούν πλέον πολλοί μαθητές του Λυκείου στο Βόλο καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα έξοδα του φροντιστηρίου. Οι γονείς προσπαθούν να πληρώσουν το φροντιστήριο των παιδιών τους και να μην τους στερήσουν αυτή την παροχή, όμως οι ίδιοι ζητούν από τους φροντιστηριούχους διευκολύνσεις πληρωμής και εκπτώσεις.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
  
Στο χορό της οικονομικής δυσπραγίας έχουν μπει από πέρυσι και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Οι γονείς αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλλουν τα χρήματα για τα μαθήματα των παιδιών τους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που καθυστερούν ολόκληρους μήνες την αποπληρωμή.
 
Σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Βεδουρά, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τα φροντιστήρια.
 
«Δεν έχει παρατηρηθεί μείωση στους μαθητές, αλλά μείωση των μαθημάτων που παρακολουθούν. Εάν κάποια στιγμή ένας μαθητής παρακολουθούσε σχεδόν όλα τα μαθήματα στο φροντιστήριο, πλέον παρακολουθεί μόλις τα απολύτως απαραίτητα και συγκεκριμένα τα έξι που θα εξεταστεί πανελλαδικά. Αυτό ισχύει κυρίως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ στο ίδιο μοτίβο κυμαίνονται και οι υπόλοιπες τάξεις. Δηλαδή κάποιος μαθητής της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, για παράδειγμα από τη Β’ Λυκείου, θα παρακολουθεί στο φροντιστήριο μόνο τα μαθήματα κατεύθυνσης», υποστήριξε η κ. Βεδουρά.
 
 
Συμπλήρωσε πως οι γονείς κυρίως επιλέγουν το παιδί τους να βρίσκεται σε τμήματα των οχτώ παιδιών ή μεγαλύτερα, καθώς τα δίδακτρα αυξάνονται εάν το τμήμα είναι ολιγομελές.
 
Η αλλαγή αυτή του κλίματος αποδίδεται σύμφωνα με την ίδια στην οικονομική κρίση, μιας και οι γονείς θέλουν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους, ζητούν όμως πακέτα με τα χαμηλότερα δίδακτρα.
 
«Οι γονείς ζητούν μόνο αυτά που φτάνει η τσέπη τους. Αν και στα παιδιά τους δεν βγάζουν τα προβλήματα που έχουν ως οικογένεια, από μας ζητούν διευκολύνσεις πληρωμής, ενώ από πέρυσι έχουν σημειωθεί και πολλές καθυστερήσεις στην εξόφληση», είπε η κ. Βεδουρά.
 
Ένα παιδί στη Γ’ τάξη του Λυκείου το οποίο προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και παρακολουθεί μόλις έξι μαθήματα στο φροντιστήριο πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 500 ευρώ το μήνα, ποσό που θεωρείται από πολλές οικογένειες δυσβάσταχτο, ιδίως εάν στην οικογένεια υπάρχουν κι άλλοι μαθητές.
 
Η κρίση όμως εκτός από τις οικογένειες σύμφωνα με την κ. Βεδουρά έχει επηρεάσει και τα ίδια τα παιδιά, που ακόμη κι αν οι γονείς τους δεν τους μεταφέρουν τα προβλήματά τους κατανοούν απόλυτα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
 
«Τα παιδιά, το είδαμε και φέτος με τα μηχανογραφικά τους, διάλεξαν σχολές που βρίσκονται στο Βόλο ή στη Λάρισα προκειμένου να μην επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Πολλά παιδιά κάνουν εκπτώσεις στις επιθυμίες τους για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη φοιτητική τους ζωή. Αυτή είναι μία πτυχή της κρίσης που φαίνεται στα παιδιά», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Βεδουρά.
 
Η οικονομική κρίση όμως φαίνεται πως έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Σύλλογο, καθώς τα τελευταία χρόνια στα φροντιστήρια του νομού φοιτούν δωρεάν παιδιά που προέρχονται από άπορες οικογένειες κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί επίσημα.
 
«Πέρυσι στο δικό μου φροντιστήριο είχαμε τρία παιδιά άπορα, που παρακολουθούσαν δωρεάν τα μαθήματα. Φέτος δεν έχουμε γιατί δεν εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον, όμως υπάρχουν συνάδελφοι που διδάσκουν δωρεάν στα παιδιά, στην προσπάθειά τους να συνδράμουν κι εκείνοι με κάποιο τρόπο στη δύσκολη αυτή περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου