ΤΟΠΙΚΑ

Στον επαγγελματικό στίβο με ισχυρά εφόδια

στον-επαγγελματικό-στίβο-με-ισχυρά-εφ-304489

Συγκίνηση στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής – Ικανοποίηση στους αποφοίτους για την επίτευξη του στόχου – Στο 80% η επαγγελματική αποκατάσταση των γεωπόνων

Χαμόγελα πλημμύρισε χθες το αμφιθέατρο του κτιρίου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο Φυτόκο Βόλου. Η τελετή απονομής πτυχίων των αποφοίτων των Τμημάτων Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος διοργανώθηκε παρουσία πλήθους κόσμου. Συνολικά δέκα μεταπτυχιακοί και 42 προπτυχιακοί φοιτητές είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται.

Η Μαρία Καρακούση, η οποία αποφοίτησε με τον υψηλότερο βαθμό από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με άριστα (8,81), ατενίζει σήμερα το μέλλον της με ιδιαίτερη αισιοδοξία. Εχει ήδη αποκατασταθεί επαγγελματικά και όπως δήλωσε η ίδια είναι σε καλό επίπεδο να συνεχίσει για την επίτευξη και περισσότερων στόχων.

«Ηταν μία δύσκολη περίοδος αυτή που προηγήθηκε, αλλά ευτυχώς πήγαν όλα καλά», είπε η ίδια.

Από την πλευρά της η Παναγιώτα Μεντεσίδου, που αποφοίτησε με τον υψηλότερο βαθμό άριστα (8,83) από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, διατύπωσε τη χαρά της που ολοκληρώθηκε ο κύκλος. «Ηρθε η στιγμή για την ανταμοιβή της προσπάθειας. Ελπίζω όλα τα παιδιά να έχουν καλή σταδιοδρομία», είπε η ίδια.

Εκλεισε ο ένας κύκλος και άνοιξε ένας νέος στον χώρο εργασίας, είπε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Πιάχας, που αποφοίτησε από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Ο ίδιος ευχήθηκε όλα τα παιδιά να έχουν καλή πορεία, ενώ για τα μελλοντικά του σχέδια είπε ότι σκέφτεται να ασχοληθεί με την εντομολογία, πάνω στην οποία ήταν και η πτυχιακή του εργασία.

Ολοι οι απόφοιτοι ήταν βαθιά συγκινημένοι. Οι καθηγητές τούς παρότρυναν ως γεωπόνοι να επιτελέσουν με συνείδηση τα καθήκοντά τους και να μην υπακούσουν στις σειρήνες του εύκολου κέρδους. Οι απόφοιτοι είχαν στο πλάι τους τις οικογένειες και τους φίλους τους που παρακολουθούσαν την ορκωμοσία συγκινημένοι, είχαν και τους καθηγητές. «Είναι μία γιορτή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», επισήμανε ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Νίκος Δαναλάτος.

«Δίνουμε τα πτυχία στους φοιτητές μας και του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος. Οι απόφοιτοί μας έχουν πλέον ισχυρά εφόδια για να βγουν στον επαγγελματικό στίβο», επισήμανε.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι γεωπόνοι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως άλλοι κλάδοι. «Ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός και αυτά τα παιδιά είναι πολύ τυχερά, γιατί έχουν τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι γεωπόνοι έχουν επαγγελματική αποκατάσταση στο 70% – 80%», είπε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή ιχθύων.

«Αισθανόμαστε χαρά για την ορκωμοσία, αλλά και λύπη γιατί αποχωριζόμαστε τους φοιτητές μας. Βέβαια η χαρά είναι μεγαλύτερη», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Νίκος Τσιρόπουλος.

Ο ίδιος είπε ότι «συμβάλλουμε στην ελληνική κοινωνία παράγοντας νέους επιστήμονες για να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου. Οι απόφοιτοί μας έχουν αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζονται, έχουν και την ικανοποίηση για την επίτευξη ενός στόχου της ζωής του, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση, που θα τους βοηθήσουν να έχουν επαγγελματικές επιτυχίες και να είναι πολύ χρήσιμα μέλη στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Αμφότεροι οι καθηγητές δήλωσαν ότι η Γεωπονική Σχολή θα είναι πάντοτε το δεύτερο σπίτι των αποφοίτων για οτιδήποτε χρειαστούν, ενώ συνεχάρησαν τους γονείς που γεύτηκαν τη μοναδική ευτυχία να βλέπουν τα παιδιά τους να βγαίνουν στην κοινωνία ως χρήσιμοι επιστήμονες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου