ΤΟΠΙΚΑ

Στις φυλακές Δομοκού οι… θεματοφύλακες του Συντάγματος

στις-φυλακές-δομοκού-οι-θεματοφύλακ-304540

Μετέφεραν τα επεισόδια από το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού στα Δικαστήρια!

Στα Δικαστήρια Βόλου συνεχίστηκαν χθες τα επεισόδια, που σημειώθηκαν προχθές στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, όταν 47χρονος κάτοικος Σούρπης διαμαρτυρήθηκε για τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο σπίτι του με άλλους δύο ομοϊδεάτες του, εξυβρίζοντας και μεταξύ άλλων απειλώντας τους αστυνομικούς, επειδή πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν λογαριασμούς, με το αιτιολογικό ότι το Σύνταγμα έχει καταλυθεί και ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή!

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ηλικίας 47, 53 και 55 ετών, αυτοπροσδιορίστηκαν χθες στο Δικαστήριο ως θεματοφύλακες του Συντάγματος και δεν αναγνώριζαν την ισχύ του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. Αρνήθηκαν να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και καταφέρονταν κατά του Δικαστηρίου με προσβλητικά σχόλια, όπως «είστε προδότες».

Το Δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για εξύβριση, απειλή, απείθεια και παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατά περίπτωση και επέβαλε σε κάθε έναν συνολική ποινή φυλάκισης 60 ημερών. Μετά τη δίκη στο Αυτόφωρο οδηγήθηκαν στις φυλακές Δομοκού για να εκτίσουν την ποινή φυλάκισης, καθώς εκ του νόμου δεν είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, ούτε και η ποινή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στο Δικαστήριο εξετάστηκαν συνολικά ως μάρτυρες τρεις αστυνομικοί και υπάλληλος από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διαχείρισης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Επισήμαναν ότι ο 47χρονος βιντεοσκοπούσε τους αστυνομικούς που πήγαν για συνδρομή στον ΔΕΔΔΗΕ για να κόψει το ρεύμα. Οτι στο Αστυνομικό Τμήμα εξύβριζαν και φώναζαν. Απείλησαν τον έναν αστυνομικό να του ξηλώσουν την επωμίδα. Δεν απομακρύνονταν από το Αστυνομικό Τμήμα διαταράσσοντας τη λειτουργία του, ενώ έπρεπε να εξυπηρετήσει πολίτες και να ασχοληθεί με άλλα περιστατικά. Μάλιστα, είχαν προκαλέσει και στο παρελθόν παρόμοια επεισόδια σε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ.

Με την έναρξη του Δικαστηρίου οι καταδικασθέντες αρνούνταν να συνεννοηθούν με το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Δεν κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δεν απαντούσαν στις ερωτήσεις της έδρας αν ήθελαν να δικαστούν ή να λάβουν αναβολή για να ετοιμάσουν την απολογία τους. Αντίθετα, επέμεναν να φωνάζουν στο Δικαστήριο: «Είστε κατοχικοί», «Είστε προδότες!».

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους κατηγορούμενους από την αίθουσα της συνεδρίασης, η δίκη διακόπηκε και τελικά το Αυτόφωρο δίκασε κανονικά μετά από λίγα λεπτά τους κατηγορούμενους, οι οποίοι εξετάστηκαν ο καθένας ξεχωριστά.

Ο 47χρονος δεν απαντούσε στις ερωτήσεις της έδρας και επαναλάμβανε ότι «στις 24/11/11 ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε εσχάτη προδοσία». Ελεγε ότι «έκτοτε υπάρχει παράλειψη των διώξεων και ότι ισχύει το άρθρο 120 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επαναφέρει την τάξη με κάθε τρόπο». Ωστόσο, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει στο Δικαστήριο γιατί ενώ παραβλέπει την ισχύ όλων των θεσμών, ωστόσο εργάζεται στο δημόσιο ως υπάλληλος και πληρώνεται από αυτό.

«Στο πλαίσιο του άρθρου 120 του Συντάγματος λαμβάνετε το μισθό κανονικά κάθε πρώτη και 15η του μηνός από το δημόσιο; Μεγάλη επανάσταση κάνετε», σχολίασε για τη στάση του ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του ο 53χρονος, είπε ότι ενώ παλαιότερα ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, πλέον δεν είναι, γιατί «το κατοχικό κράτος τού στέρησε το δικαίωμα». Σε ερωτήσεις γύρω από τις κατηγορίες που τον βάρυναν και την υπόθεση δεν έδινε απαντήσεις, αντίθετα αντέτεινε στο δικαστήριο: «Εκτελείτε προδοτικές εντολές». Οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν τελικά από την αίθουσα μετά από προτροπή της έδρας.

Τέλος, ο 55χρονος υποστήριζε ότι «η δίκη ήταν κατασκευασμένη και ότι δεν είναι κατηγορούμενοι», ενώ κατέθετε στο προεδρείο για τα επεισόδια στο αστυνομικό τμήμα. Στον πρόεδρο που τον ρωτούσε ποιος τον νομιμοποιεί για αυτά που λέει, εκείνος δεν απαντούσε και επαναλάμβανε ότι «το Σύνταγμα έχει καταλυθεί και ότι είναι κλοπή να κόβει κανείς το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι στημένη υπόθεση».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου οι δύο καταδικασθέντες φώναζαν: «Είστε Ελληνες εσείς; Είστε δειλοί!». Ο τρίτος κατηγορούμενος προφανώς για να… αλλάξει το Δικαστήριο την απόφαση έλεγε: «Εχω τον πατέρα μου μόνο στο σπίτι με εγκεφαλικό». Ομως, ο εισαγγελέας τον παρότρυνε «να καλέσει τους συντρόφους επαναστάτες για να τον προστατέψουν».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου