ΤΟΠΙΚΑ

Υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες στο Πήλιο μετά τις 20 Νοεμβρίου

υποχρεωτικές-αντιολισθητικές-αλυσίδ-305227

Πληροφοριακές πινακίδες τοποθετεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Βόλου- Ποιες είναι οι ανοιχτές «πληγές» ενόψει χειμώνα

Από τις 20 Νοεμβρίου και μετά όσοι κατευθύνονται προς Πήλιο για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για να μην εγκλωβίζονται σε περίπτωση χιονόπτωσης. Οσοι δεν το κάνουν και ακινητοποιηθούν πάνω στον δρόμο προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και αποχιονιστικών μηχανημάτων θα τιμωρούνται με πρόστιμα, που θα επιβάλλονται από την Αστυνομία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το παραπάνω έγινε γνωστό χθες το πρωί, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Βόλου ενόψει της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο. Μάλιστα ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισαν για τον λόγο αυτό να προχωρήσουν σε τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων τόσο στην έναρξη της διαδρομής προς τα χωριά του Πηλίου, όσο και σε σημεία εντός της διαδρομής, προκειμένου όλοι οι οδηγοί, επισκέπτες, τουρίστες, αλλά και κάτοικοι, να είναι ενημερωμένοι για την προσωπική ευθύνη, που φέρουν σε περιόδους χιονοπτώσεων.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου Σταυρούλα Παπαθανασίου η εμπειρία έχει δείξει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διάρκεια του χειμώνα προκαλούνται από ασυνείδητους πολίτες, που είτε παρκάρουν πάνω στο οδόστρωμα εμποδίζοντας τη διέλευση μηχανημάτων για τον αποχιονισμό του δικτύου, είτε κυκλοφορούν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να χρειάζεται ενεργοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού.

Μάλιστα ζητήθηκε και η συνδρομή των επαγγελματιών του τουρισμού να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις συνθήκες που επικρατούν και τις δικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα στις υπηρεσίες σε κρίσιμες ώρες έκτακτων καιρικών φαινομένων. «Δεν είμαστε διά πάσαν νόσον. Δεν είμαστε ούτε υπάλληλοι των ξενοδόχων, ούτε οδική βοήθεια», είπε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπογραμμίζοντας την προσωπική ευθύνη του καθενός σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Ακαθάριστα ρέματα η μεγάλη «πληγή»

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Καθαριότητας Γιώργου Πράττου, τονίστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν ενόψει χειμώνα και που είναι τα ακαθάριστα και μπαζωμένα ρέματα με κίνδυνο πλημμυρών, προβλήματα που χρήζουν επίλυσης με μεγάλα τεχνικά έργα, έλλειψη μηχανημάτων μέσα στα χωριά.

Ο κ. Πράττος τόνισε ότι ο Δήμος Βόλου έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και είναι «ετοιμοπόλεμος» ενόψει χειμώνα, ευχόμενος να μη σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι έχουν ήδη καθαριστεί 50.000 στρέμματα στις δημοτικές ενότητες, έγιναν και γίνονται συνεχώς καθαρισμοί των φρεατίων σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ, έχει ενεργοποιηθεί το μητρώο των μηχανημάτων ιδιωτών και επιπλέον έως σήμερα όλες οι δημοτικές ενότητες θα έχουν πάρει τις απαιτούμενες ποσότητες αλατιού. Παράλληλα όπως ανέφερε «τρέχει» διαγωνισμός για τη νέα τριετία για την προμήθεια αλατιού. Συντηρημένα και έτοιμα να επέμβουν εφόσον χρειαστεί είναι και τα μηχανήματα του Δήμου Βόλου. Ο στόλος των μηχανημάτων είναι μάλιστα ενισχυμένος με καινούργια αλατιέρα με λεπίδα και επιπλέον έχουν αγοραστεί δύο νέες δεξαμενές.

Διακοπή κυκλοφορίας μέσα από… χειμάρρους

Σύμμαχοι του Δήμου Βόλου δήλωσαν οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης. Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή ιδίως για τα σημεία όπου παραδοσιακά εντοπίζονται προβλήματα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νεάπολης, του Τσαλαπάτα, αρχή Παγασών, Παλιό Λιμεναρχείο, Αλυκές, Σαμπάναγα και Ν. Ιωνία. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τόνισε ότι και οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στις διαβάσεις που υπάρχουν μέσα από χειμάρρους, όπως στην περίπτωση στο ύψος στις Ασπρες Πεταλούδες, καθώς πολλές φορές αψηφούν τον όγκο του νερού που κατεβαίνει, επιχειρούν να διασχίσουν τους χειμάρρους και παρασύρονται από ορμητικά νερά με κίνδυνο και για τη ζωή τους. Ζήτησε μάλιστα σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων να διακόπτεται η κυκλοφορία, γιατί κάθε χρόνο σχεδόν προκαλούνται προβλήματα.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Αστυνομία, Κεντρικό Λιμεναρχείο, Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 111 Πτέρυγα Μάχης απαρίθμησαν μηχανήματα και προσωπικό που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου τόσο σε πλημμύρες, όσο και σε χιονοπτώσεις εφόσον χρειαστεί.

Από τον ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δρόμοι για να μπορούν να συνεργεία να επεμβαίνουν για τις επιδιορθώσεις ζημιών στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ από το σωματείο ιδιωτικών μηχανημάτων τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει συντονισμός στις κρίσιμες ώρες.

Γυμνάσιο χτισμένο πάνω σε ρέμα στην Αγριά

Σε επιμέρους προβλήματα ανά δημοτική ενότητα αναφέρθηκαν οι υπεύθυνοι των πολυδύναμων κέντρων και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.

Εστίασαν στις περιπτώσεις των ακαθάριστων ρεμάτων, αυλάκων και φρεατίων για την αποφυγή πλημμυρών, αλλά και στην ανάγκη να έχουν μηχανήματα και προσωπικό για να επεμβαίνουν σε περίπτωση χιονοπτώσεων μέσα στα χωριά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κλάδεμα των πλατάνων ιδίως σε Πορταριά και Μακρινίτσα, αλλά και στην περίπτωση του ρέματος στην Αγριά, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το Γυμνάσιο. Εχει γίνει παρακαμπτήριος για το νερό, είναι όμως ακαθάριστος. Στην Αγριά επίσης υπάρχει πρόβλημα με τα προστατευτικά στην παραλία από την πλευρά της θάλασσας, που έχουν φθαρεί και όταν φυσά νοτιάς μπαίνουν νερό και άμμος από τη θάλασσα στο δίκτυο ομβρίων το οποίο και βουλώνει.

Επίσης στην Ανακασιά και τον Αγιο Βλάσιο σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα και πολλές φορές πλημμυρίζουν σπίτια.

Κραυγή αγωνίας από εθελοντές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι εθελοντές για να συνδράμουν στο έργο της πολιτικής προστασίας. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων έδωσαν το «παρών», με τον εκπρόσωπο της ΛΕΔ Μαγνησίας Βασίλη Ηλιόπουλο να θέτει για μία ακόμη φορά ζήτημα κάλυψης τουλάχιστον του κόστους της βενζίνης που χρειάζονται τα οχήματα των εθελοντών. «Πρέπει να βρεθεί ένας μόνιμος τρόπος για να μπορούμε να κινούμαστε χωρίς να γινόμαστε… γύφτοι. Στερούμε από τις οικογένειές μας για να μπορούμε να βγαίνουμε σε επιχειρήσεις. Επιπλέον τα οχήματά μας παρουσιάζουν συνεχώς ζημιές. Ο Δήμος επιχορηγείται κάθε χρόνο για δράσεις πολιτικής προστασίας. Μέσα σε αυτές τις δράσεις συμπεριλαμβάνονται και οι εθελοντικές ομάδες. Δεν έχουμε όμως δει φως. Δεν ζητάμε κάτι παράνομο, αλλά αυτό που δικαιούμαστε. Είστε υποχρεωμένοι να μας βοηθήσετε. Ματώνουμε για να προσφέρουμε», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου