ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 15% στη χρήση πετρελαίου κάθε χρόνο στα τοπικά πρατήρια

μείωση-15-στη-χρήση-πετρελαίου-κάθε-χρόν-305242

Φειδωλοί παραμένουν οι καταναλωτές, με τη μέση τιμή να αγγίζει το 1,09 μεσούντος του Νοεμβρίου

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι πρατηριούχοι της Μαγνησίας λόγω της διαρκούς μείωσης στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, που αγγίζει, όπως εκτιμούν, το 15% σε ετήσια βάση, αλλά και των καιρικών συνθηκών, που λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς καταναλωτές. Οι παραγγελίες των καταναλωτών είναι αισθητά περιορισμένες μεσούντος του Νοεμβρίου, με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκεται στο 1,09 ευρώ στη χερσαία Μαγνησία και 1,11 έως 1,20 ευρώ στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζει σταθεροποιητική τάση, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις από την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, με τους επαγγελματίες να εκφράζουν, ωστόσο, την ανησυχία τους για τις λιγοστές παραγγελίες που καταγράφονται.

Η εικόνα είναι λίγο ώς πολύ κοινή για τους πρατηριούχους της Μαγνησίας, με την πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Βάσω Κοντοχρήστου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας του Νοεμβρίου, δεν είχαμε ιδιαίτερη κίνηση. Τις δύο τελευταίες μέρες, που έγινε πολύς λόγος για κακοκαιρία, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, ορισμένοι προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά σε μικρές ποσότητες» είπε.

Το φαινόμενο των λιγοστών παραγγελιών αποδίδεται αφενός στον καιρό και αφετέρου στη στροφή αρκετών καταναλωτών σε άλλες λύσεις θέρμανσης. «Η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην εισροή του φυσικού αερίου και της επιλογής άλλων τρόπων θέρμανσης, όπως υγραέριο, τζάκι, σόμπα, κλιματιστικό και οτιδήποτε ακόμη. Κάθε χρόνο φθίνει η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης» είπε.

Στο μεταξύ, ο προβληματισμός εντείνεται τόσο στη χερσαία, όσο και στη νησιωτική Μαγνησία, με τον πρατηριούχο Κωνσταντίνο Μιτζέλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκιάθο, να υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές παραμένουν φειδωλοί και συγκρατημένοι.

Πολλοί είναι, παράλληλα, εκείνοι που περιμένουν την επιδότηση θέρμανσης που θα τους επιτρέψει να προμηθευτούν πετρέλαιο, αλλά σε γενικές γραμμές, «οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τους καταναλωτές, αλλά δεν βοηθούν τους πρατηριούχους» υπογράμμισε ο ίδιος πρατηριούχος.

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση βενζίνης, οι πρατηριούχοι προσβλέπουν στην εορταστική περίοδο και την κάθοδο πλήθους επισκεπτών στον Βόλο και την ευρύτερη Μαγνησία, για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ και να «ζεσταθεί» το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου