ΤΟΠΙΚΑ

Αστικό πράσινο χωρίς μελέτη και σχεδιασμό στον Βόλο

αστικό-πράσινο-χωρίς-μελέτη-και-σχεδι-305398

Αλλεπάλληλα αιτήματα πολιτών για κοπές υγιών δέντρων, εξαιτίας των οποίων προκαλούνται ατυχήματα και ζημιές

Η απουσία μελέτης για το αστικό πράσινο στον Βόλο τις περασμένες δεκαετίες, αλλά και επιλογής των κατάλληλων δέντρων, που θα έπρεπε να έχουν φυτευτεί στα πεζοδρόμια, προκαλεί παρενέργειες στο σήμερα… Ακατάλληλα λόγω του ριζικού τους συστήματος δέντρα, που φυτεύτηκαν σε πεζοδρόμια, προκαλούν προβλήματα σε κατοικίες και δίκτυα υποδομών, ζημιές και κινδύνους ατυχημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα πολιτών για την κοπή ακόμη και υγιών δέντρων…

Μόνο χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εξετάστηκαν έξι αιτήματα δημοτών για την κοπή συνολικά 15 δέντρων! Πρόκειται κυρίως για ακακίες, που σύμφωνα με τους αιτούντες κοπής προκαλούν προβλήματα. Εχουν σηκωθεί πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ατυχήματα, το ριζικό σύστημα εισχωρεί στα δίκτυα αποχέτευσης ή προκαλούν ζημιές στις περιφράξεις σπιτιών.

Η διεύθυνση πρασίνου δέχεται κοπές μόνο δέντρων που κρίνονται άκρως επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα πολιτών ή είναι άρρωστα. Για παράδειγμα χθες, σε αίτημα δημότισσας για την κοπή επτά δέντρων στην οδό Ροζού, εγκρίθηκε η κοπή μόνο των τριών που είναι σάπια. Δεν εγκρίθηκε η κοπή δέντρων, που είναι υγιή, παρ’ όλο που έχουν σηκώσει στον αέρα πεζοδρόμια σε άλλες περιπτώσεις όπως στη Νεάπολη ή στην Αγριά, όπου εξαιτίας κορμού ελιάς που κλείνει το πεζοδρόμιο έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα σύμφωνα με τον αιτούντα της κοπής του δέντρου.

Δημότες που είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων μπροστά από τις οικείες τους δηλώνουν αδυναμία συντήρησης των χώρων, που καταστρέφονται από την ανάπτυξη των ριζικών συστημάτων των δέντρων και ζητούν αντικατάσταση. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Απ. Μαλαματίνη, κάθε φορά εξετάζεται το αίτημα από την υπηρεσία, γίνεται αυτοψία, πολλές φορές ζητείται η συνδρομή ή της ΔΕΥΑΜΒ ή της πολεοδομίας προκειμένου να πιστοποιηθεί κίνδυνος για δίκτυα ή υποδομές και μόνο όταν κριθεί απολύτως αναγκαίο γίνεται κοπή δέντρου που όμως αντικαθίσταται στο πλαίσιο της διατήρησης του πράσινου ισοζυγίου.

Αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση επτά ιδιοκτητών οικοπέδων που απαλλοτριώθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Πόλης, άναψε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Πρόκειται για επτά περιπτώσεις ιδιοκτητών, που έχουν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βιώσιμης Κινητικότητας, «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον Δήμο Βόλου τα τελευταία 10 – 15 χρόνια και θα αποζημιωθούν για τις εκτάσεις που έχασαν. Στην παρούσα φάση το κονδύλι που εγκρίθηκε συνολικά αφορά στις 65.000 ευρώ περίπου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου