ΤΟΠΙΚΑ

Ημερίδα το Σάββατο για την αέρια ρύπανση στον Βόλο

ημερίδα-το-σάββατο-για-την-αέρια-ρύπαν-305498

Ημερίδα με θέμα «Η αέρια ρύπανση στον Βόλο – Εμφανείς και αφανείς πτυχές ενός σύνθετου προβλήματος» θα διοργανωθεί στον Βόλο το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 10.00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Πανελλήνιος Σύλλογος, Φυσιοθεραπευτών/Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας και Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι:

  • Πανδής Σπυρίδων (Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών) με θέμα «Ατμοσφαιρικά αιωρούμενα νανοσωματίδια και οι πηγές τους»
  • Ελευθεριάδης Κωνσταντίνος (Διευθυντής Ερευνών Ε.ΚΕ.Θ.Ε. – ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) με θέμα «Εξέλιξη των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αιωρούμενα σωματίδια και της συνεισφοράς των διαφόρων πηγών ρύπανσης στον Βόλο»
  • Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος (Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής) με θέμα «Η αέρια ρύπανση στον Βόλο μέσα από επιστημονικές μελέτες»
  • Σαχαρίδης Γεώργιος (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) με θέμα «σχεδιασμός και την υλοποίηση δικτύου αισθητήρων για τη μέτρηση των επιπέδων μικροσωματιδίων RM 2.5 στην πόλη του Βόλου.

Σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι φορέων που συνδιοργανώνουν την ημερίδα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η αυριανή ημερίδα «είναι μία σημαντική επιστημονική εκδήλωση για την αέρια ρύπανση, ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει συζητήσεις και προσπαθούμε να διευκρινίσουμε πτυχές του. Θεωρούμε ότι θα είναι θετικό το αποτύπωμα αυτής της εκδήλωσης αφού θα μιλήσουν βαθύτατοι γνώστες των θεμάτων αυτών».

Ο κ. Τσάμης σημείωσε ακόμη ότι, «επιθυμία μας είναι να γίνει μία μεγάλη συζήτηση, να ακουστούν απόψεις. Το ζητούμενο είναι να πληροφορηθούμε να μάθουμε να δούμε την έκταση του προβλήματος τη μονιμότητα ή μη του προβλήματος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Ματσιόλης, τόνισε πως «πρόκειται για μία αρχή πρωτοβουλιών που θα λάβουμε και στο μέλλον και τα όποια συμπεράσματα θα προβάλλονται στην κοινωνία και τα μέλη των συλλόγων της επιτροπής, δεν θα είναι μόνο εδώ μόνο στα χαρτιά».

Ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Λάμπρου χαρακτήρισε την αυριανή ημερίδαως μία πρωτοποριακή ενέργεια. Και πρόσθεσε: «Όλοι συνεργαζόμαστε για το καλό των πολιτών. Θα βρει μιμητές αυτή η κίνηση και σε άλλες πόλεις. Πρωτοπορούμε για το καλό των πολιτών μας και των μελών μας. Ο, τι προκύψει θα κωδικοποιηθεί και θα δούμε για τις περαιτέρω ενέργειες. Εμείς όμως δεν διοικούμε αυτή την πόλη. Αυτοί που διοικούν είναι οι εκλεγμένοι με πλειοψηφία. Ο καθένας θα κάνει αυτό που πρέπει για ένα ποιοτικότερο περιβάλλον για τους πολίτες».

Τέλος, ο Γραμματέας του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Μαγνησίας Ιωάννης Σακκόπουλος είπε πως «πρόκειται για μία πρωτοποριακή επιστημονική προσπάθεια. Σε ένα λιμάνι με δραστηριότητα δεν θα έπρεπε η ρύπανση να απασχολεί με την κλιματική αλλαγή να χτυπά την πόρτα; Αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει στη βελτίωση της ατμόσφαιρας στην πόλη αλλά και σε όλο το Νομό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου