ΤΟΠΙΚΑ

Τηλεσκόπια στην παραλία του Βόλου

τηλεσκόπια-στην-παραλία-του-βόλου-306431

Πλήθος Βολιωτών έσπευσε να παρατηρήσει σπάνιο φαινόμενο

Συναρπαστική οπτική περιήγηση σε ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο αποτέλεσε η δράση που διοργάνωσε προχθές η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στην παραλία του Βόλου. Περισσότεροι από εκατό Βολιώτες ανταποκρίθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και έσπευσαν να παρατηρήσουν με έκδηλη περιέργεια τη διάβαση του Ερμή από τον δίσκο του ηλίου, χάρη στα τηλεσκόπια που τοποθετήθηκαν στην παραλία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το συγκεκριμένο, σπάνιο ουράνιο φαινόμενο είχε συμβεί και το 2016 ενώ θα αργήσει να ξανασυμβεί, καθώς η επόμενη διάβαση θα γίνει το 2032, η οποία θα είναι και πάλι ορατή από την Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο συμβαίνουν περίπου 13 διαβάσεις του Ερμή κάθε αιώνα.

Πόλος έλξης για διερχόμενους κάθε ηλικίας κατέστησαν τα τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου, με τον Γιώργο Ζαγάκο, υπεύθυνο για την αστροπαρατήρηση, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το φαινόμενο διήρκεσε από τις 2.35 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ αλλά ήταν ορατό μέχρι τις 5 το απόγευμα, μέσα σε εναλλαγές συννεφιάς και ηλιοφάνειας, πριν την δύση του ήλιου.

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κόσμου ο κ. Ζαγάκος υπογράμμισε ότι «ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό. Υπάρχουν άτομα που τους αρέσει να ασχολούνται και να παρατηρούν τα ουράνια σώματα, που είναι λίγο άγνωστα σε μας, με φίλτρα και τα τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας, γιατί δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι το συγκεκριμένο φαινόμενο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή» είπε.

Οι διερχόμενοι από την παραλία σχημάτιζαν ουρές μπροστά στα τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας, ενώ όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Γιάννης Σκοτεινιώτης «οποιοδήποτε αστρονομικό γεγονός προσπαθούμε να το εντοπίσουμε και να διοχετεύσουμε την είδηση προς τον κόσμο της πόλης μας, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Επειδή υπάρχει πάντα μια ομάδα αυτοπαρατήρησης, κάνουμε αστροπαρατηρήσεις στον Αγιο Στέφανο. Ο χώρος της παραλίας είναι κατάλληλος μόνο για παρατηρήσεις του ήλιου, όπως είναι η διάβαση του Ερμή ή η διάβαση της Αφροδίτης, ανάλογα πάντα με την ώρα που συμβαίνει αυτό το γεγονός» υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου