ΤΟΠΙΚΑ

Νέες διαμαρτυρίες για ατομικές οφειλές για τέλη 19 χρόνια μετά

νέες-διαμαρτυρίες-για-ατομικές-οφειλ-306459

Συνεχίζεται η αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων από τις Δ.Ο.Υ. Μαγνησίας

Βροχή πέφτουν οι ατομικές ειδοποιήσεις οφειλών από τις Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας για τις πρώτες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, που αγοράστηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία τα έτη 2000 – 2002.

Στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απευθύνθηκαν χθες άλλοι δύο διαμαρτυρόμενοι πολίτες, που έλαβαν τα μπιλιετάκια, με τα οποία καλούνται να πληρώσουν τέλη ταξινόμησης ύψους 84,50 ευρώ με καθυστέρηση δέκα εννέα ετών.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων και πρώην ταμίας της διοίκησης του ΕΚΒ, λέει ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση και να διευκολυνθούν οι κάτοχοι των αυτοκινήτων, οι οποίοι εκτιμά ότι είναι τουλάχιστον 3.000.

Ο κ. Κωνσταντίνου παρέλαβε και ο ίδιος ατομική ειδοποίηση οφειλών από την Εφορία Νέας Ιωνίας και απευθύνθηκε στην Εφορία Βόλου για να δει τι συμβαίνει. Εκεί ενημερώθηκε ότι η ατομική οφειλή βεβαιώθηκε από τη Λάρισα στα τέλη του 2018.

Ο ίδιος παρέλαβε τη βεβαίωση στις 18 Οκτωβρίου 2019 και σύμφωνα με την ατομική ειδοποίηση οφείλει να καταβάλει τα χρήματα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

«Εχω αποδείξεις για τα τέλη ταξινόμησης, ωστόσο, ενημέρωσαν ότι τα χρήματα απαιτείται να καταβληθούν. Είπαν ότι έγιναν δικαστήρια. Οτι είτε χάθηκαν τα χαρτιά, είτε για κάποιο λόγο τα χρήματα δεν υπήρχαν. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων οφείλουμε να πληρώσουμε αυτό το ποσό είτε εφάπαξ, είτε με δόσεις», λέει αγανακτισμένος.

«Μόνο στον Βόλο υπάρχει αυτό το θέμα. Πουθενά αλλού», τονίζει ακόμη και ζητώντας να δοθεί πολιτική λύση σημειώνει ότι «δεν μπορεί να καλούμαστε να πληρώσουμε δύο φορές».

Από την πλευρά του, ο 58χρονος Βολιώτης καλείται να πληρώσει το ίδιο ποσό για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, που πλέον δεν οδηγεί.

Ο διαμαρτυρόμενος πολίτης λέει ότι είχε αγοράσει το αυτοκίνητό του το 2000 και το 2007 το μεταβίβασε. Σήμερα καλείται να πληρώσει τα τέλη μετά από δώδεκα χρόνια από την πώληση του αυτοκινήτου του.

Ο ίδιος διερωτάται: «Οταν έγινε η μεταβίβαση, γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση για την ατομική οφειλή; Εγώ πλήρωσα κανονικά για τη μεταβίβαση, πλήρωσα κανονικά και για τα τέλη με την αγορά του αυτοκινήτου».

Μετά από τόσα χρόνια ο 58χρονος δεν έχει στα χέρια του έγγραφα για να το αποδείξει. Ομως, επισημαίνει ότι ακόμη και να είχε τις αποδείξεις μετά από τόσα χρόνια, τα τέλη ταξινόμησης δεν θα ήταν ευκρινή.

Επισημαίνεται ότι για το εν λόγω πρόβλημα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρόμενων πολιτών στο ΕΚΒ και έχει συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή, η οποία την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει πολιτική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βεβαιώσεις των οφειλών έγιναν μετά από έκθεση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, που έδωσε οδηγίες για τη βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών προκειμένου να μην παραγραφούν με το πέρας της 20ετίας, ενώ η έκθεση συντάχθηκε μετά από τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου για υπόθεση σχετική με αυτοκίνητα.

Εκατοντάδες φορολογούμενοι τρέχουν τώρα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στη Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών για να ενημερωθούν τι συνέβη.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν ποσά της τάξεως των 75 και 85 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη υψηλότερα της τάξεως των 300 ευρώ, ενώ ισχυρίζονται ότι έχουν καταβάλει τα τέλη ταξινόμησης και έχουν παραλάβει κανονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, με τις οποίες εξάλλου κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους επί σειρά ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου