ΤΟΠΙΚΑ

Ελλειψη 6.000 αξιωματικών στην ελληνική ναυτιλία

ελλειψη-6-000-αξιωματικών-στην-ελληνική-ν-306604

«Εάν χαθεί ο Ελληνας ναυτικός, θα χαθεί και η ελληνική ναυτιλία», δήλωσε από τον Βόλο ο πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης

«Εάν χαθεί ο Ελληνας ναυτικός, θα χαθεί και η ελληνική ναυτιλία» διεμήνυσε από τον Βόλο ο πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα και πρόεδρος του ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα 1ο Γυμνάσιο και 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, υπάρχει δεδομένη έλλειψη επαρκώς καταρτισμένων αξιωματικών για τη στελέχωση της ελληνικής ναυτιλίας και στο πλαίσιο αυτό εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την προσέλκυση των νέων στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα. Οπως σημείωσε, σήμερα υπάρχουν περί τους 5.000 – 6.000 ενεργοί αξιωματικοί, η ελληνική ναυτιλία όμως χρειάζεται τους διπλάσιους. Κάθε χρόνο στις Ναυτικές Σχολές εισάγονται μόλις 1.200 άτομα και αποφοιτούν εξαιτίας διαρροών περίπου 700. Αυτό σημαίνει ότι η ναυτιλία είναι υποστελεχωμένη και αναγκάζεται να στραφεί σε άλλες δεξαμενές. «Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Υπάρχουν μη Ελληνες αξιωματικοί υψηλά καταρτισμένοι» ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αγοράς εργασίας, που επηρεάζεται καθοριστικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την επόμενη ημέρα της ελληνικής ναυτιλίας και της ναυτικής εκπαίδευσης το ίδρυμα Ευγενίδου επισκέπτεται μέσω εκπροσώπων του σχολεία ακόμη και σε ακριτικές περιοχές για να επικοινωνήσει το όραμα του εκσυγχρονισμού της ναυτικής εκπαίδευσης στη νεολαία.

Στα 1ο Γυμνάσιο – 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου ο κ. Ευγενίδης και συνεργάτες του ήρθαν κατόπιν πρόσκλησης του σχολείου. Οπως σημείωσε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου Ι. Καραφέρης, την ομιλία παρακολούθησαν μαθητές της γ’ τάξης του Γυμνασίου και της γ’ τάξης του Λυκείου, οι οποίοι είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για να ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα διατυπώνοντας απορίες στους καθηγητές τους. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να επιδεικνύουν τα κορίτσια.

Το θερμό ενδιαφέρον για τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα διαπίστωσε και ο ίδιος ο κ. Ευγενίδης συγκριτικά με τις επισκέψεις του και την επαφή του με μαθητές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, πλην του προέδρου κ. Ευγενίδη, ο Γιάννης Βέρνικος – Ευγενίδης μέλος διοικούσας επιτροπής, οι Λία Πανταζοπούλου και Δημήτρης Παπαχρήστου ομάδα στήριξης του ιδρύματος, Γεώργιος Χρήστου πρόεδρος ναυτικού μουσείου Σκιάθου, από το Λιμενικό Σώμα η πλωτάρχης Αθηνά Κυρίτση, από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας οι Δημήτρης Παρίσης και Στέφανος Μπαντόλας, ενώ παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Μποντού – Τοκαλή και η υπεύθυνη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη.

Μάλιστα, στο τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης ο κ. Ευγενίδης αποδέχθηκε πρόταση των καθηγητών του Ναυτικού Τομέα και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου ξεναγήθηκε στα εργαστήρια των ειδικοτήτων πλοιάρχων και μηχανικών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου