ΤΟΠΙΚΑ

Αγριεύουν οι επιθεωρητές εργασίας –Επανέλεγχοι στον Βόλο

αγριεύουν-οι-επιθεωρητές-εργασίας-ε-307101

Επανέλεγχοι σε υπότροπους φέρνουν απώλεια ρυθμίσεων σε ταμεία και εφορία, εκτός από βαριά πρόστιμα

«Στενός κορσές» το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για τις επιχειρήσεις. Εκτός από την επιβολή προστίμων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, ύψους 10.500 ευρώ, θεσπίζεται πλέον η συστηματοποίηση των ελέγχων με εντατικούς επανελέγχους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σε εργοδότες ή επιχειρήσεις στις οποίες έχει βεβαιωθεί παράβαση αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Παράλληλα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας ο παραβάτης εργοδότης καταγράφεται στη «μαύρη λίστα» ή αλλιώς στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό Μητρώο Παραβατών για την Αδήλωτη Εργασία, στο οποίο καταχωρούνται οι επιχειρήσεις και γενικώς οι εργοδότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για απασχόληση εργαζομένων με αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Ηδη στον Βόλο τα συνεργεία των ελεγκτών έχουν δρομολογήσει επανελέγχους σε επιχειρήσεις που τέθηκαν στο μικροσκόπιο και βρέθηκαν να έχουν καταστρατηγήσει την εργατική νομοθεσία.

Οι ελεγκτές στον επανέλεγχο καλούνται να διαπιστώσουν αν υπάρχει συμμόρφωση στη νομιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση οι καμπάνες θα είναι ηχηρές.

Τα πρόστιμα

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η μη αναγραφή εργαζομένου σε ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ποσού 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Αν εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Οσον αφορά στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το προβλεπόμενο πρόστιμο για αδήλωτη εργασία μειώνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, αντί 10.500 ευρώ που ισχύει, σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζομένου με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου