ΤΟΠΙΚΑ

Βραβεύσεις μαθητών στο πλαίσιο του συνεδρίου της Εταιρείας Αστρονομίας

βραβεύσεις-μαθητών-στο-πλαίσιο-του-συ-309077

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Το παρακολούθησαν περί τους 200 σύνεδρους, που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, είτε μέλη των 26 αστρονομικών σωματείων, είτε άλλοι φίλαστροι.

Τα 16 από τα σωματεία αυτά εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Εγιναν 27 πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για ποικίλα αστρονομικά θέματα, που πλαισιώνονταν με πολλές εικόνες και βιντεοπροβολές.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Εταιρείας Λουκάς Ζαχείλας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Χρήστος Ευθυμιόπουλος, αστροφυσικός, διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα «Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία – Ένα ταξίδι στο Σύμπαν».

Την επόμενη μέρα άρχισαν οι εισηγήσεις και ανακοινώσεις που περιλάμβαναν διάφορα θέματα.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η βράβευση 39 μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας 2019, καθώς και 39 επίσης σπουδαστών που αποφοίτησαν από την τριετούς φοιτήσεως «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως», και προέρχονταν από κάθε γωνία της Ελλάδος.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους 4 καθηγητές που εκπαίδευαν για πολλά χρόνια τους 5 μαθητές – ολυμπιονίκες, που μετείχαν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας – Αστροφυσικής. Πρόκειται για τους επίτιμους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Σειραδάκη και Χαράλαμπο Βάρβογλη, τον Κωνσταντίνο Μελίδη, αφυπηρετήσαντα καθηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο και τον Βολιώτη Χρίστο Ξενάκη, επίτιμο σύμβουλο Φυσικών.

Παράλληλα ανακηρύχθηκαν και έλαβαν το «Βραβείο Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2018» οι δύο σύνεδροι, που ισοβάθμησαν στα προσόντα σύμφωνα με την αρμόδια τριμελή Επιτροπή. Πρόκειται για τους Τσάμη Ευάγγελο, από την Αθήνα και Βούλγαρη Αριστείδη από τη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο έληξε με την αναμνηστική φωτογραφία όλων των συνέδρων και των εθελοντών και την ευχή να ξανασυναντηθούν πάλι όλοι μαζί στην 14η αστροεξόρμηση του 2020, που θα γίνει στον Δρυμώνα Θέρμου Τριχωνίδας και στο 12ο Συνέδριο 2021, που θα γίνει στην Πάτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου