ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ταινίας μικρού μήκους για την Επανάσταση του 1821

πανελλήνιος-μαθητικός-διαγωνισμός-τ-309150

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με θέμα «Διακόσια χρόνια από το 1821» διοργανώνεται για δεύτερη φορά από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Ο μαθητικός διαγωνισμός διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821 και εντάσσεται στο σχολικό έτος 2019 – 2020.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 17 Ιανουαρίου μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου από όλη τη Μαγνησία, ατομικά ή σε ομάδες έως τριών ατόμων υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευτικού.

Οι διακριθέντες θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στα Καλάβρυτα και τελετή απονομής τίτλων διάκρισης στο ΥΠΑΙΘ.

Κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί η επανάσταση του 1821. Ειδικότερα, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (βίντεο) διάρκειας έως έξι λεπτών, εμπνευσμένοι από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Δόμνα Βισβίζη, Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Οι μαθητές μέσα από τις δημιουργίες τους καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των προσωπικοτήτων στις οποίες εστιάζει ο διαγωνισμός για το έτος 2019-2020. Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα εξοικειωθούν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα και θα γίνουν οι ίδιοι ερευνητές του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη ιστορικών πηγών.

Επιπλέον, ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή για την ενασχόληση των μαθητών με την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά συγχρόνως και με την ιστορία της τοπικής τους κοινωνίας και τους ήρωες του αγώνα.

Τα σχετικά αρχεία, όπως αφίσα, πρόσκληση συμμετοχής, υποβολή αίτησης συμμετοχής και έργου, υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης γονέων/κηδεμόνων και ενημερωτικό σημείωμα για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος imd.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου