ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση ανάσα τιμών χοντρικής διάθεσης των μήλων στο Πήλιο

αύξηση-ανάσα-τιμών-χοντρικής-διάθεση-309209

Αυξημένες κατά 0,10 ευρώ το κιλό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, είναι φέτος οι τιμές χοντρικής διάθεσης των μήλων στο Πήλιο, με τον αγροτικό κόσμο να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του, καθώς εξασφαλίζει ουσιαστικό κέρδος.

Η αύξηση, σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, αποδίδεται στην αισθητά μειωμένη φετινή σοδειά, αλλά και στο αισιόδοξο γενικότερα οικονομικό κλίμα, που επικρατεί. Στο μεταξύ, απόλυτη ικανοποίηση εκφράζουν οι παραγωγοί από την κυβερνητική δέσμευση ότι θα εξεταστεί η μείωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση.

Μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Πηλίου κατάφεραν φέτος να διαθέσουν τη σοδειά τους σε εμπόρους σε τιμές αυξημένες, που διαμορφώθηκαν από 0,45 μέχρι και 0,55 ευρώ το κιλό, υψηλότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν η σοδειά πωλήθηκε στη χοντρική με «ταβάνι» το 0,45 ευρώ το κιλό πάντα.

Η εξαιρετικής ποιότητας φετινή σοδειά μήλων και το γεγονός ότι ήταν τελικά μειωμένη στο ποσοστό της τάξης του 30%, λόγω των δυσμενών για το φυτικό κεφάλαιο και τον καρπό καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν κυρίως την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, είχαν ως αποτέλεσμα οι έμποροι να αυξήσουν τις τιμές αγοράς της σοδειάς και οι αγρότες να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγωγών και εμπόρων κατέληξαν σε συμφωνία και οι τιμές «έκλεισαν» από 0,45 έως και 0,55 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά 0,10 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, δίνοντας ουσιαστική ανάσα στον αγροτικό κόσμο.

Στη διαμόρφωση των τιμών χοντρικής διάθεσης των μήλων συνέβαλε, σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες στο Πήλιο, και το αισιόδοξο γενικότερα οικονομικό κλίμα, που επικρατεί πλέον στην αγορά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κατάφεραν μετά από αρκετά χρόνια να εξασφαλίσουν τιμές αυξημένες για τη σοδειά τους, με τον πρωτογενή τομέα πλέον να αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Πετρέλαιο

Απόλυτη ικανοποίηση και αισιοδοξία, σχετικά με την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του πρωτογενούς τομέα, κυριαρχούν στις τάξεις των παραγωγών με την κυβερνητική δέσμευση ότι θα εξεταστεί η μείωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση στα μηχανήματα.

Οπως επισημαίνουν συνεταιριστές και αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με το πάγιο αίτημα του πρωτογενούς τομέα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την αρχή να γίνεται με το αγροτικό πετρέλαιο.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι παραγωγοί στην Ευρώπη πληρώνουν το πετρέλαιο για αγροτική χρήση 0,60 με 0,70 ευρώ το λίτρο, ενώ οι αντίστοιχοι στην Ελλάδα επιβαρύνονται με 1,40 ευρώ το λίτρο πάντα, τιμή διπλάσια σχεδόν.

Βάσει στοιχείων, ο μέσος αγρότης στην Ελλάδα επιβαρύνεται από την κατανάλωση πετρελαίου για τα μηχανήματά του με ποσό της τάξης των 4.000 ευρώ τον χρόνο, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται στα 250 ευρώ.

Συνεταιριστές και αγρότες υποστηρίζουν σχετικά με την κυβερνητική δέσμευση για μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου ότι «έτσι μειώνεται το κόστος παραγωγής, προκειμένου να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να συνεχίζουμε να παράγουμε», με τους ίδιους να ατενίζουν πλέον το μέλλον με ιδιαίτερη ομολογουμένως αισιοδοξία.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου