ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερες οι κλοπές στη Θεσσαλία το α’ εξάμηνο φέτος

περισσότερες-οι-κλοπές-στη-θεσσαλία-τ-309242

Αύξηση ύψους 24% καταγράφουν οι κλοπές και οι διαρρήξεις στη Θεσσαλία το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Στη Θεσσαλία σημειώθηκαν συνολικά 480 κλοπές και διαρρήξεις. Τα συμβάντα στην πλειονότητά τους αφορούσαν σε διαρρήξεις οικιών.

Στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Μαγνησίας, της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας καταγγέλθηκαν 46 κλοπές και διαρρήξεις οχημάτων, 11 διαρρήξεις ιερών ναών, 81 διαρρήξεις καταστημάτων, 137 κλοπές – διαρρήξεις λοιπές, 199 κλοπές – διαρρήξεις οικιών, μία κλοπή με αρπαγή τσάντας και πέντε κλοπές σε δημόσιους χώρους- μικροκλοπές.

Πάντως οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές που επιλαμβάνονται οδηγούνται τελικά στα ίχνη των διαρρηκτών και συλλαμβάνουν τους δράστες στις τρείς από τις τέσσερις κλοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 480 κλοπές που διαπράχθηκαν το α’ εξάμηνο του 2019 οι 313 εξιχνιάστηκαν.

Οι περισσότερες υποθέσεις που απασχολούν μετά από καταγγελίες αφορούν σε κλοπές σε σπίτια οι οποίες καταγράφουν αύξηση 68%. Έτσι η Ελληνική Αστυνομία παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσει κανείς στο σπίτι του τόσο με τη λήψη μέτρων ασφαλείας όσο και με την προστασία του ίδιου του ατόμου και της οικογένειας.

Συμβουλές από την Αστυνομία

Για την αποφυγή κλοπών η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει να τοποθετείται στην κύρια είσοδο των πολυκατοικιών μηχανισμός αυτόματου κλεισίματος της πόρτας και να κλειδώνονται οι κύριες είσοδοι των διαμερισμάτων με κλειδαριές ασφαλείας.

Ακόμη και αν χρειάζεται κανείς να απομακρυνθεί από το σπίτι του για μικρό χρονικό διάστημα απαιτείται να μεριμνά για το κλείδωμα των κύριων εισόδων οι οποίες για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να μένουν ανοιχτές με στηρίγματα.

Ειδικά για τα συστήματα ασφάλειας απαραίτητο κρίνεται να επιτρέπουν αναγνώριση και έλεγχο των επισκεπτών. Για παράδειγμα το θυροτηλέφωνο θα πρέπει να έχει οπτική εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανοίγουν ποτέ την πόρτα χωρίς να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν τον επισκέπτη.

Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς ώστε να αποφύγει να πέσει θύμα κλοπής. Οι πολίτες απαραίτητο είναι να μην αφήνουν ξεκλείδωτες πόρτες και παράθυρα μπαλκονιών, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να εμπιστεύονται τα κλειδιά τους σε τρίτους. «Όταν μετακομίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά», προτρέπει η Ελληνική Αστυνομία, ενώ επισημαίνει ότι τα κλειδιά απαγορεύεται να τοποθετούνται κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.

Βέβαια προστασία χρειάζεται και από τον εξωτερικό κόσμο. Δεν θα πρέπει να είναι γνωστά στον κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάει κανείς στο σπίτι του.

Τέλος η Αστυνομία επισημαίνει ότι γκαράζ και αποθηκευτικοί χώροι αποτελούν στόχο διαρρηκτών, ενώ αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα προτρέπει για εγκατάσταση συστήματος συναγερμού – ασφάλειας σε εμφανές σημείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου