ΤΟΠΙΚΑ

Λήξη χρόνου για πρώτη κατοικία

λήξη-χρόνου-για-πρώτη-κατοικία-310217

Τέλος Δεκεμβρίου παύει το προστατευτικό πλαίσιο – «Τα δόντια» τους δείχνουν ήδη οι τράπεζες

Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας ηχεί καμπανάκι στους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και οι τράπεζες επιδεικνύουν μηδενική ανοχή για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους. Δεν διστάζουν να στέλνουν κατασχετήρια και να ανεβάζουν αμέσως τα ακίνητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, όλες τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αναθέσει τη διαχείριση δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες για την είσπραξη χρημάτων και συγκεκριμένα σε ξένα funds, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευελιξία καθώς οι προτάσεις των δανειοληπτών κρίνονται με εσπευσμένες διαδικασίες.

Λόγω ακριβώς αυτής της ευελιξίας, εις βάρος των οφειλετών κινούνται ταχύτατα τα αναγκαστικά μέτρα.

Μετά τις τηλεφωνικές οχλήσεις έρχονται εξώδικα και στη συνέχεια γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Μετά τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει κανένα μέσο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Δικηγόροι λένε ότι οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες πρέπει να σπεύσουν ταχύτατα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης επισημαίνει ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είναι λίγος. Η διαδικασία για την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι απλή, αντίθετα είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.

«Οι πολίτες χρειάζεται να συμπληρώσουν δικαιολογητικά με ακριβή στοιχεία σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να απορριφθούν. Πρέπει όσοι θεωρούν ότι έχουν τα κριτήρια για να ενταχθούν στην πλατφόρμα να κινητοποιηθούν άμεσα ή εάν θέλουν μπορούν να έρθουν από την Ένωση Καταναλωτών να τους παρέχουμε πληροφορίες για τα κριτήρια, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία μέσα στο Νοέμβρη και να είναι σίγουρα ότι δεν θα χάσουν την προθεσμία μέχρι τέλος του έτους. Εμείς βρισκόμαστε στο ΕΚΒ στον β’ όροφο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στο διάστημα από 6-8 το απόγευμα για δωρεάν ενημέρωση. Οι πολίτες μπορούν ακόμη να μας τηλεφωνούν στο 24212045615».

Μάλιστα, οι υπερχρεωμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε δικηγόρους και λογιστές που έχουν γνώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μηδενική ανοχή από τις τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται πολύ επιθετικά. Η νομική σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου Κωνσταντίνα Ευσταθίου επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στέλνουν κατασχετήρια και προγράμματα πλειστηριασμών.

«Αν κάποιος έχει μία μεζονέτα και χρωστάει πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας, οι τράπεζες δεν διστάζουν να λάβουν αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης πλειστηριασμών εις βάρος του. Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή. Οποιος έχει στα χέρια του κατασχετήριο θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως σε δικηγόρο γιατί υπάρχουν προθεσμίες για να γίνουν οι απαραίτητες ανακοπές», εξηγεί.

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας και οι κατά τόπους Ενώσεις έχουν ζητήσει παράταση της ισχύος του Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ενώ η ισχύς του νόμου λήγει στο τέλος του έτους.

Η κ. Ευσταθίου επισημαίνει ότι «για να ακολουθήσει ο πολίτης το πρώτο βήμα που απαιτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να φορτωθούν στο σύστημα τα στοιχεία του από τον Τειρεσία και την ΑΑΔΕ απαιτούνται γύρω στις δεκαπέντε μέρες. Αν κάποιος θέλει να ενταχθεί στο Νόμο και να ρυθμίσει τις οφειλές του, τότε δεν πρέπει να το αφήσει αυτό για την τελευταία στιγμή. Η διαδικασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι περίπλοκη».

Στην πλατφόρμα εντάσσονται στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που είναι εξασφαλισμένα με προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία και μόνο. Αν οι αιτούντες κριθούν επιλέξιμοι τότε έχουν δικαίωμα επιδότησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων από το δημόσιο. Αν πάλι κάποιος κρίθηκε μη επιλέξιμος, τότε έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστήριο και να αποδείξει για ποιο λόγο δικαιούται να ενταχθεί στον επίμαχο νόμο. Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουλίου 2019 και λειτουργεί επί της ουσίας εδώ και τέσσερις μήνες.

Χιλιάδες πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα

Επισημαίνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 5.500 πλειστηριασμοί, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους διενεργήθηκαν πανελλαδικά 6.342 πλειστηριασμοί.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι ήδη αποστέλλονται εξώδικα και έχει ξεκινήσει η προεργασία για χιλιάδες καταγγελίες συμβάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2020 ο αριθμός των ακινήτων όλων των ειδών, αξίας ακόμη και χαμηλότερης των 30.000 ευρώ, που θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η πορεία της αίτησης

Αμέσως μετά την υποβολή της στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες σε διάστημα έως 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

  • Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40.000 ευρώ).
  • Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο).
  • Τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, έναντι όλων των πιστωτών (ιδιωτών και Δημοσίου). Επιπρόσθετα, αν ο πλειστηριασμός είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την αίτηση, τότε αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου