«Η κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία»

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-09, 09:08:44
«Η κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία»

Ανακοίνωση - διαμαρτυρία Αλ. Μεϊκόπουλου, Κατ. Παπανάτσιου και ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή Τμημάτων ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την αντίδραση των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Επιτροπής προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανασταλεί η έναρξη λειτουργίας 38 τμημάτων ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε κοινή ανακοίνωση των βουλευτών Αλ. Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου, την οποία συνυπογράφει επίσης η ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζεται η εκτίμηση πως «πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποδυνάμωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει με την επισήμανση ότι «από τα πρώτα βήματά της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της για την υποβάθμιση και συρρίκνωση της Δημόσιας Eκπαίδευσης, ακυρώνοντας σταδιακά και απαξιώνοντας όλες τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε με την αναστολή επ’ αόριστο της λειτουργίας των διετών τμημάτων Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης, στη συνέχεια κατάργησε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ακολούθησε η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ μόλις χτες ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ισχυριζόμενοι ότι τα καταργηθέντα τμήματα ήταν προεκλογικές εξαγγελίες, εμπαίζουν τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τον ελληνικό λαό που θυμάται πολύ καλά ότι η διαβούλευση με τα Ανώτατα Ιδρύματα για τον νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια και αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να ενσωματωθούν οι ανάγκες και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων.

Η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη στελέχωσή τους».

Οσον αφορά ειδικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπογραμμίζεται ότι έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σημαντική δράση και κατατάσσεται πλέον ως 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας λαμβάνοντας συνεχώς διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΕ να καταλήγουν λέγοντας: «Το Τμήμα Ψυχολογίας στον Βόλο προέκυψε έπειτα από πρόταση του Τμήματος Ειδικής Αγωγής η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το σκεπτικό πως σε μια Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών θα ήταν πολύ καλό να υπάρχει ένα Τμήμα Ψυχολογίας που να υποστηρίζει τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Άλλωστε, η ψυχολογία είναι συνυφασμένη με τη παιδαγωγική και είναι ένας τομέας με πολύ υψηλή ζήτηση.

Η κατάργησή του θα ανακόψει την σημαντική αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παράλληλα, τους τελευταίους δύο μήνες από την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου είδαμε τα κενά στα σχολεία, την “αναστολή” των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Εκπαίδευση και την κατάργηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση.

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποδυνάμωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=