ΤΟΠΙΚΑ

Αμεση δράση… στα Κέντρα Υγείας

αμεση-δράση-στα-κέντρα-υγείας-310907

Αρχίζει καταγραφή ανθρώπινου δυναμικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλες τις δομές της Μαγνησίας

Στην καταγραφή όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού των Κέντρων Υγείας σε πρώτη φάση στη Θεσσαλία και ακολούθως στη Στερεά Ελλάδα προχωρεί η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί ένα σχέδιο άμεσης δράσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες αφενός και αφετέρου την αναβάθμιση των υποδομών στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας.

Για τη διαδικασία για την καταγραφή προσωπικού και ανθρώπινων πόρων στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενημέρωσε ο ίδιος ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης στη διάρκεια υπηρεσιακής σύσκεψης με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία των μονάδων. Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» και οι διευθυντές των επτά Κέντρων Υγείας της περιφέρειας στη Μαγνησία καθώς και του Κέντρου Υγείας στον Βόλο.

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύσκεψη έγινε στη συνεργασία των Κέντρων Υγείας τόσο με το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά έκτακτων περιστατικών όσο και με τα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχουν και λειτουργικά θέματα με τον κ. Σερέτη, να τονίζει ότι η προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα αποτελεί στρατηγική επιλογή της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την αναβάθμιση του συστήματος και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού με προσβάσιμες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αξιοποιώντας τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Η λίστα των ελλείψεων στη Μαγνησία

Η ενίσχυση με ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας είναι το πρώτο θέμα που θέτουν οι εκπρόσωποι της Μαγνησίας στη νέα διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Τα οργανογράμματα με τις ειδικότητες είναι εδώ και χρόνια «διακοσμητικά», καθώς σχεδόν όλα τα Κέντρα Υγείας στο Νομό είναι υποστελεχωμένα και εκτός από τους γενικούς γιατρούς οι υπόλοιπες ειδικότητες είναι ανενεργές.

Για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Βελεστίνου, Σκιάθου δεν έχουν παιδίατρο, καθώς επίσης και οδοντίατρο. Επίσης τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στερούνται διοικητικού και τεχνικού προσωπικού με αποτέλεσμα η αποκατάσταση της οποιασδήποτε βλάβης ή φθοράς να γίνει είτε με τη συνδρομή δημοτικών υπηρεσιών, είτε ρεφενέ από το προσωπικό, αφού οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται από τη στιγμή που θα υποβληθεί το αίτημα στην 5η ΥΠΕ μέχρι να τελεσφορήσει λειτουργούν ανασταλτικά.

Οσον αφορά στο μηχανολογικό εξοπλισμό, εκτός από το γεγονός ότι πολλά μηχανήματα είναι ασυντήρητα, με το σύλλογο εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας να επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις σε τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, για τη λειτουργία των δομών Υγείας και τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υποδομών.

Εξάλλου τέσσερα από τα έξι μικροβιολογικά εργαστήρια που κάποτε λειτουργούσαν στα Κέντρα Υγείας έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ μόνο στα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Σκιάθου οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε μικροβιολογικές εξετάσεις στο ΕΣΥ καθώς δεν υπάρχουν παρασκευαστές αλλά και αντιδραστήρια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου