ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές έμαθαν και τραγούδησαν ποντιακά

μαθητές-έμαθαν-και-τραγούδησαν-ποντι-311692

Συγκινητική εκδήλωση μάθημα ιστορίας, με αφορμή τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου

Μάθημα ιστορίας για ένα κομμάτι της ιστορίας που «εξαντλείται» σε ένα μόλις κεφάλαιο στο σχολικό βιβλίο του Γυμνασίου, τη Γενοκτονία των Ποντίων, αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το 10Ο Γυμνάσιο Βόλου υπό την αιγίδα του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Οι μαθητές μελέτησαν τα τραγικά γεγονότα και έμαθαν την ποντιακή διάλεκτο και ερμήνευσαν τραγούδια στα ποντιακά υπό τους ήχους της λύρας του Γιώργου Παυλίδη, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους συμμαθητές τους και σε όσους παρακολούθησαν την παρουσίαση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηταν η πρώτη μεγάλη επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το 1919, αλλά και την ανακήρυξη από τη Βουλή της 14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, από διαφορετικό σχολείο.

«Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε τη φλόγα του ποντιακού ελληνισμού, να ανάψουμε αυτή τη φλόγα στις συνειδήσεις και τις καρδιές των μαθητών μας, που σήμερα δεν διδάσκονται τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη», σημείωσε η υπεύθυνη του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη.

Η «εξάντληση» της Γενοκτονίας των Ποντίων σε ένα μόλις κεφάλαιο που διδάσκονται οι μαθητές στο Γυμνάσιο προς το τέλος της χρονιάς και άρα το ιστορικό έλλειμμα που υπάρχει για τα γεγονότα, ήταν η αφορμή το 10ο Γυμνάσιο Βόλου να αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια.

Η διευθύντρια Κική Δανιηλίδου, που έλκει μάλιστα την καταγωγή της από τη Μικρά Ασία, και συνάδελφοί της καθηγητές ήρθαν σε επαφή και συνεργάστηκαν με την Ενωση Ποντίων και τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Περκουλίδη, μελέτησαν τα τραγικά γεγονότα και τα απέδωσαν με έναν μοναδικό τρόπο.

Εβδομήντα μαθητές, 50 από το 10ο Γυμνάσιο Βόλου και 20 από το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας υπό την καθοδήγηση της σοπράνο και μουσικού του 10ου Γυμνασίου Κατερίνας Αποστολοπούλου και υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας του Γιώργου Παυλίδη ερμήνευσαν ποντιακά τραγούδια αφού πρώτα έμαθαν την ιδιαίτερη διάλεκτο των Ποντίων, κάτι που όπως σημείωσε η κ. Δανιηλίδου δεν είναι εύκολο.

Το συγκρότημα της Ενωσης Ποντίων χόρεψε ποντιακούς χορούς, ενώ ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης άφησε τους φοιτητές του και ήρθε χθες στον Βόλο για να μιλήσει για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κ. Δανιηλίδου και ο μαθητής Κυριάκος Παπαδόπουλος διάβασαν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα τραγικά γεγονότα, ενώ προβλήθηκε η ταινία του Κώστα Γαβρά «Η ιστορία του Πόντου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου