ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο η υπουργός Πολιτισμού

στο-βόλο-η-υπουργός-πολιτισμού-311943

Στα εγκαίνια έκθεσης για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

Στο Βόλο θα βρίσκεται το επόμενο Σάββατο 16 Νοεμβρίου η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα εγκαινιάσει μεγάλη έκθεση που σηματοδοτεί το επετειακό αφιέρωμα για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Αθανασάκειου αρχαιολογικού μουσείου Βόλου. Η έκθεση που θα εγκαινιάσει η υπουργός πολιτισμού, είναι αφιερωμένη σε μια εξέχουσα προσωπικότητα, τον πρώτο έφορο αρχαιοτήτων Απόστολο Αρβανιτόπουλο.

Το 2019 το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου συμπληρώνει 110 χρόνια ζωής, προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Θεσσαλίας.

Με αφορμή τη σημαντική επέτειο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας διοργανώνει για το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ίδρυσης του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλίας αλλά και ενός από τα παλαιότερα της Ελλάδας.

Η ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 1909 σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες από την απελευθέρωση του Βόλου, οφείλεται στην πρωτοβουλία, τις αρχαιολογικές έρευνες και τις άοκνες προσπάθειες του πρώτου Εφόρου Αρχαιοτήτων Απόστολου Αρβανιτόπουλου. Καθοριστικός παράγων για την ίδρυση του Μουσείου υπήρξε ο πλούτος των ευρημάτων των εκτεταμένων ανασκαφών του στη Δημητριάδα και κυρίως ο μεγάλος αριθμός των γραπτών επιτυμβίων στηλών που αποκαλύφθηκαν στους Πύργους του τείχους της. Οι προσπάθειες του Αρβανιτόπουλου πήραν σάρκα και οστά με την άμεση ανταπόκριση του ομογενούς Αλέξιου Αθανασάκη καταγόμενου από την Πορταριά με δαπάνες του οποίου ανεγέρθηκε το νεοκλασικό κτήριο του Μουσείου σύμφωνα με τη μελέτη του μηχανικού της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Αγγελίδη και του αρχιτέκτονα Ι. Π. Σκούταρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου