ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις εξωστρέφειας από τους «Μάγνητες Τυφλούς»

δράσεις-εξωστρέφειας-από-τους-μάγνη-312591

Ανοιγμα των ατόμων με αναπηρία όρασης στο Πανεπιστήμιο και την εκπαίδευση

Δράσεις εξωστρέφειας και ενημέρωσης αναπτύσσει το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», με αποδέκτες την τοπική κοινωνία και την εκπαίδευση.

Μέλη του σωματείου παρουσίασαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης, μετά από πρόσκληση της Ρούλας Κίτσιου δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας, στο νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, μιλώντας για τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία όρασης. Παράλληλα αναφέρθηκαν με έμφαση στη γραφή Braille και τον τρόπο εκμάθησής της από τα άτομα με αναπηρία όρασης.

Εισηγητές ήταν η υπεύθυνη διδάσκουσα και εκπαιδεύτρια Braille Σοφία Χαμονικολάου, φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός Μ.Εd, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την παρουσίαση της γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και ο Λάμπρος Παρασκευάς τακτικό μέλος του σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί», που παρουσίασε την «Απομυθοποίηση της αναπηρίας και τεχνικές κινητικότητας και συνοδείας τυφλών».

Με βιωματικές δραστηριότητες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, συζήτηση και μεταφέροντας τις εμπειρίες τους οι εισηγητές συνέβαλαν στην επιτυχία της παρουσίασης, ενώ οι συμμετέχοντες προσέγγισαν και κατανόησαν αποτελεσματικότερα την αναπηρία.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν από το Δ.Σ. του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» οι Γεώργιος Κονιδάρης οργανωτικός γραμματέας και Σταμάτης Αλεξάνογλου ταμίας.

Στόχος του Σωματείου είναι να συνεχίσει τις δράσεις εξωστρέφειας με σχολεία του Βόλου, προκειμένου να αντιληφθούν τα παιδιά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι προβλήματα όρασης, με τον κ. Κονιδάρη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα κάθε φορέα».

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα σε εθελοντές, γονείς και παιδιά να πλαισιώσουν τις δράσεις του σωματείου, προκειμένου να ενταχθούν και νέα τμήματα, όπως τα μαθήματα μουσικής, τα παιχνίδια και το σκάκι, στο πρόγραμμα που καταρτίζεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου