ΤΟΠΙΚΑ

Φοροαπαλλαγή από την τεράστια ζημιά της Thomas Cook

φοροαπαλλαγή-από-την-τεράστια-ζημιά-τ-312614

Επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση Λονδίνου με σημαντικές επαφές

Ο Κώστας Αγοραστός είχε να κάνει μια επιλογή ανάμεσα σε δύο προοπτικές. Να είναι ουσιαστικό κομμάτι του υπερβολικά προβεβλημένου πρωθυπουργικού ταξιδιού στη Σαγκάη ή να συνοδεύσει τους προσφάτως δοκιμασμένους τουριστικούς παράγοντες των Β. Σποράδων στη Διεθνή Αγορά Τουρισμού του Λονδίνου.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο του ΣΩΤΗΡΗ ΠΟΛΥΖΟΥ

Η ανταπόκρισή μας είναι από το Λονδίνο, αφού ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε το αυτονόητο για όποιον τον γνωρίζει καλά. Στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων του τουρισμού, που έμειναν χωρίς καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες μιας ολόκληρης σεζόν από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Το πρώτο θέμα, που έβαλε επιτακτικά ο Κώστας Αγοραστός στο τετ – α – τετ που είχε με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ήταν η απαλλαγή από φόρο και ΦΠΑ των επιχειρήσεων που εξέδωσαν τιμολόγια, τα οποία όμως δεν πληρώθηκαν από τον βρετανικό οργανισμό.

Η ελληνική πολιτεία δεν είχε ακόμη ρυθμίσει αυτή την ανακουφιστική σ’ ένα βαθμό εκκρεμότητα. Στην ατζέντα της συνάντησης Θεοχάρη – Αγοραστού ήταν ακόμη:

  • Τα καταδυτικά πάρκα και τα υποβρύχια μουσεία
  • Τα προγράμματα ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων κι επιχειρήσεων
  • Επιπλέον τα προγράμματα για ασφαλή μετακίνηση και συντήρηση μνημείων (το τελευταίο θα το συζητήσει εκτενώς τη Δευτέρα στη Λάρισα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη)
  • Την ευθυγράμμιση της ισορροπίας τουριστικής ανάπτυξης με το περιβάλλον

Ο περιφερειάρχης προσκάλεσε στη Θεσσαλία τον υπουργό Τουρισμού με μεγαλύτερη ατζέντα, όπως και την πρόεδρο του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου.

Με την Αντζελα Γκερέκου ο Κώστας Αγοραστός συζήτησαν την καλύτερη εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ της παρουσίασε σκέψεις για νέα προγράμματα προβολής.

Ο Κώστας Αγοραστός συναντήθηκε επιπλέον με τον πρόεδρο της εταιρείας υδροπλάνων Νίκο Χαραλάμπους, που στη Θεσσαλία έχουν πλάνο για 5 υδατοδρόμια σε Βόλο, Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και λίμνη Πλαστήρα.

Είχε ακόμη επαφές με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων της Αγγλίας, από τον οποίο διεκδίκησε να μην προκληθεί κενό ούτε μιας ημέρας στην ερχόμενη τουριστική περίοδο από την παρουσία των Βρετανών τουριστών κυρίως στις Β. Σποράδες.

Αυτό ήδη εξασφαλίστηκε αφού στη λήξη της έκθεσης οι αδελφοί Αρης και Πέτρος Δερβένης, του ομίλου Skiathos Palace, μας ενημέρωσαν πως ήδη έγιναν συμβόλαια με το διάδοχο σχήμα της Thomas Cook που εξασφαλίζει τον ίδιο πάνω – κάτω αριθμό αφίξεων και διαμονής Βρετανών τουριστών στη Σκιάθο.

Ο Αρης Δερβένης, η μονάδα του οποίου και λόγω μεγέθους υπέστη πλήγμα από την κατάρρευση της Thomas Cook, θεώρησε «παραπάνω από επιβεβλημένη την παρουσία του ομίλου, ειδικά φέτος στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού του Λονδίνου» και δικαιώθηκε για αυτή του την επιλογή, παρ’ ότι η παρουσία του Ομίλου μετρά πάνω από τριακονταετία στην εν λόγω έκθεση.

Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστά τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια του ομίλου Skiathos Palace, που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Σκιάθου. Είναι από τις στιγμές που πραγματικά περιμένεις να ωριμάσουν οι συνθήκες για να μοιραστείς καλά νέα με την κοινωνία. Παρόντες στην Διεθνή Εκθεση ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, με τον αρμόδιο για θέματα τουρισμού αντιδήμαρχο Διαμαντή Μαθηνό και ο εντεταλμένος σύμβουλος Βορείων Σποράδων Σάκης Ζλατούδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου