ΤΟΠΙΚΑ

Γυναίκες το 48% του αγροτικού κόσμου

γυναίκες-το-48-του-αγροτικού-κόσμου-312643

Μειώθηκαν στο μισό οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί στη Μαγνησία

Ο σημαίνων ρόλος του πρωτογενούς τομέα, που προσελκύει το 48% των γυναικών και το «αφιλόξενο» περιβάλλον, που ευθύνεται για τη μείωση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών στη Μαγνησία, υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο 1ος Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου, η ομάδα ΧΕΝ Βόλου και ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος «Θέτις», στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της γυναίκας της υπαίθρου.

Ομιλήτριες ήταν οι δρ. Ευαγγελία Γκόλια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρόεδρος 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, η οποία αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο σε περιοχές πρασίνου και διαπιστώθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα κατά την ανάλυση τροφίμων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ανησυχητικές τιμές».

Η δρ. Ουρανία Παυλή, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μίλησε για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, αναλύοντας οφέλη και προβληματισμούς. Στη διάρκεια της ομιλίας της υπογράμμισε ότι «οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τη βιοποικιλότητα γενικότερα».

Στη συμβολή της γυναίκας της υπαίθρου αναφέρθηκε στη συνέχεια η Πηνελόπη Παπαθανασίου, δικηγόρος, υπεύθυνη ομάδας ΧΕΝ Βόλου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθεί ο ρόλος της αγρότισσας με τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί».

Στους γυναικείους συνεταιρισμούς αναφέρθηκε, τέλος, η Παρί Καλαβριώτου – Φραγκιά, γεωπόνος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Μαγνησίας και Β. Σποράδων, η οποία σημείωσε ότι στη Μαγνησία υφίστανται πλέον οι μισοί από τους δεκαπέντε γυναικείους συνεταιρισμούς που είχαν δημιουργηθεί.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό σχήμα «Φιλύρα» της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα αντιπρόεδρος του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου